Beverwijk heeft nu zijn eigen ‘Bedriegertjes’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Na het Gelderse Rozendaal en vervolgens een hele reeks andere steden waaronder Heerhugowaard, Den Bosch, Nijmegen, Amsterdam, Hoofddorp en Rotterdam heeft nu ook Beverwijk zijn eigen ‘Bedriegertjes’.

‘Frisse’ blik naar de toekomst
Waarschijnlijk  was het gemeentebestuur van mening dat de opening van het Stationsplein het moment bij uitstek was om met een ‘frisse blik’ naar de toekomst te kijken. En het is ontegenzeggelijk waar: de bedriegertjes zorgen voor frisheid. Dat bleek wel gedurende de openingsactiviteiten op het Stationsplein op zaterdag 11 juni, toen de jongste Beverwijkertjes vol enthousiasme en onophoudelijk de oversteek bleven maken tussen de onberekenbare fonteinmonden.

Wim Meijer Fotografie_5I5A8896

Bedriegertjes anno 1732
Zoals al aangegeven: ècht nieuw is het verschijnsel ‘Bedriegertjes’ niet. De eerste, en zeg maar ‘enige echte originele Bedriegertjes vinden we in het landschapspark van Kasteel Rosendael in het Gelderse Rozendaal. Daar maakt de ‘verrassende’ fonteinvloer deel uit van de schelpengalerij, die in 1732 werd aangelegd onder architectuur van Daniel Marot.

(Foto: Minke Wagenaar via Wikipedia)
(Foto: Minke Wagenaar via Wikipedia)

De onopvallend in de mozaïekvloer weggewerkte fonteintjes die niets vermoedende wandelaars verrasten door op willekeurige momenten te gaan spuiten bleken een letterlijk  eeuwigdurende bron van vermaak. Zelfs tot ver in de 20e eeuw waren de ‘Bedriegertjes’ een populaire bestemming voor schoolreisjes.

Inmiddels ligt die tijd nu achter ons, want Rozendaal is geen uitzondering meer. Het lijkt erop dat iedere zichzelf respecterende stad nu zijn eigen ‘Bedriegertjes’ heeft. En als we kijken naar het enorme plezier wat de kinderen er nu ook in Beverwijk aan beleven, dan is dat helemaal terecht.

Impressie van het ‘kinderplezier’ in Bevewijk gedurende de opening van het Stationsplein: 

Wim Meijer Fotografie_5I5A8913 Wim Meijer Fotografie_5I5A8890Wim Meijer Fotografie_5I5A8899Wim Meijer Fotografie_5I5A8904Wim Meijer Fotografie_5I5A8903Wim Meijer Fotografie_5I5A8944Wim Meijer Fotografie_5I5A8943Wim Meijer Fotografie_5I5A8942_small

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen