Kleine Wildernis beste groene initiatief Noord-Holland

Foto: Melanie van Zweeden (IVN)

De Kleine Wildernis van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is de winnaar van de Eerste Hulp bij Groen prijs 2016. De jury voorziet een succesvolle toekomst voor het idee om in Noord-Holland kleine bossen aan te planten die o.a. fijnstof en overtollig regenwater opvangen.

Het groene initiatief ‘Kleine Wildernis’ werd uit 30 inzendingen gekozen voor de Eerste Hulp bij Groen prijs. Voor het derde jaar op rij loven samenwerkende natuurorganisaties en de provincie Noord-Holland deze prijs uit aan burgers die op eigen initiatief een bijdrage leveren aan de natuur in onze provincie. De Publieksprijs ging naar het innovatieve ‘Symbioculture Farm’.

Juryprijs: Kleine Wildernis
Initiatiefnemer Daan Bleichrodt van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) legt samen met buurtbewoners, schoolkinderen en de hulp van lokale overheden in heel Noord-Holland kleine dichtbegroeide bossen aan. Zo’n ‘Kleine Wildernis’ heeft veel voordelen: herstel van biodiversiteit, opvang van overtollig regenwater, zuivering van de lucht en minder hitte.

Op dit moment telt Nederland 1 Kleine Wildernis (Tiny Forest) in het Darwinpark in Zaandam.

Het prijzengeld van 1.000 euro gaat IVN benutten om in Noord-Holland een tweede ‘Kleine Wildernis’ aan te leggen.

Oordeel jury
De winnaar ontving de juryprijs uit handen van de juryleden Sjakel van Wesemael (PWN, drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Laurens Bonekamp (boswachter Staatsbosbeheer) en Rob Krom (Hoofd GebiedsAdvies Alkmaar, ingenieursbedrijf Sweco). De jury voorziet een grootse toekomst voor het project. Juryvoorzitter Sjakel van Wesemael: ‘Het is heel simpel: de Kleine Wildernis voldoet aan alle criteria; het draagt bij aan de biodiversiteit in Noord-Holland, tegelijk betrekt het mensen bij natuur, heeft potentie om heel succesvol te worden en kan een vliegwielfunctie hebben voor andere projecten en regio’s.’

(Foto: Melanie van Zweeden, IVN)
(Foto: Melanie van Zweeden, IVN)

Publieksprijs: Symbioculture Farm
Het publiek verkoos het project ‘Symbioculture Farm’ voor de publieksprijs, boven de andere genomineerden Restauratie paddenpoel Dassenveld en Westplas Outside.

Reacties