Column van de Dag / De vakantie voorpret begint in de bibliotheek!

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De vijfde ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord. Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander boekennieuws.

De vakantie voorpret begint in de bibliotheek!

Nederlanders houden van reizen. In geen land ter wereld vind je zoveel reisboekhandels als in Nederland. Niet vreemd dat er dus ook in de bibliotheek volop reisboeken aanwezig zijn.

Er zijn reisboeken in verschillende vormen. Het meest geleende reisboek is de reisgids. Een reisgids is een publicatie die bedoeld is om reizigers informatie te verschaffen over de plaats of plaatsen die zij van plan zijn te gaan bezoeken. Daarnaast kan een doelstelling zijn, informatie te verschaffen aan lezers die in de beschreven locatie wonen, of aan hen die niet de gelegenheid of geneigdheid hebben er een bezoek aan te brengen

Gaat jij op reis? Of je nu naar Texel wilt of naar Antarctica, in de bibliotheek vind je een groot assortiment reisgidsen voor uiteenlopende reisbestemmingen. Naast reisgidsen hebben wij fietsgidsen, wandelgidsen, gidsen voor stedentrips, fietskaarten en wandelkaarten.

Reisgidsen in alle soorten en maten en voor ieder type reiziger
Er bestaan ook speciale gidsen voor (veelal jonge) toeristen die zo goedkoop mogelijk willen reizen, vaak “rugzaktoeristen” genoemd. Daarnaast zijn er gidsen voor de vaak kapitaalkrachtiger toerist die meer op comfort gesteld is, duurdere hotels zoekt en verzorgde reisgelegenheid ambieert. Voor zakenreizigers is vooral de ligging van accommodatie in grote steden van belang, alsook de snelle bereikbaarheid van zaken- en conferentiecentra.

Vliegen, treinen, auto, fiets of benenwagen
Ook kan een reisgids zich speciaal richten op reizigers die zich op een bepaalde wijze verplaatsen. Er zijn gidsen voor oorden die gemakkelijk met de auto te bereiken zijn, of die juist even van de gebaande autoweg af zijn gelegen, met titels als Weg van de snelweg. Er bestaan gidsen speciaal voor fietsers of wandelaars zijn bedoeld. Zij beschrijven gedetailleerd een (vaak bezienswaardige) route, geven markante punten aan waarbij kan worden stilgestaan of juist van richting veranderd, en noemen pleisterplaatsen. Deze kleinschalige routes zijn daardoor veelal “voorgeprogrammeerd”: alles wat de fietser of wandelaar hoeft te doen, is de aanwijzingen volgen, en na het aangegeven aantal meters of kilometers de voorgeschreven handeling verrichten: linksaf, rechtsaf. Veelal is de te volgen route op een kaart ingetekend. Maar vaak is er ook ruimte voor persoonlijke keuzen, doordat alternatieve routes worden geboden.

Kunst
Daarnaast bestaan er ook kunstreisgidsen. De kunst- en cultuurliefhebber mist doorgaans de diepgang in de reguliere reisgidsen. De kunstreisgids is een zeer uitgebreide gids met aandacht voor de belangrijke culturele en kunsthistorische bezienswaardigheden van een land of streek. Met uitvoerige beschrijvingen van plaatsen, musea, kerken, bouwwerken, schilderijen en hun meesters, bijgestaan door hier en daar een foto.

Er zijn ook literaire reisgidsen, vaak geschreven door auteurs die (ook) literatuur schrijven. Deze boeken zijn soms een ode aan een historische figuur die op een bepaalde plek leefde, en voorzien van passende citaten.

Reisverhalen
En dan hebben we het nog niet eens over alle reisverhalen en reisverslagen die je in de bibliotheek vindt! Alles reisboeken en reisverhalen zijn te vinden bij Reizen & Landen (gele kasten, of vraag de informatiemedewerker).

Wij hebben een paar ‘andere dan anders’ reisboeken uitgekozen ter inspiratie:

1000 Ultieme reizen om zelf te beleven
Reizen in alle zeven continenten en bijna tweehonderd landen. Het dikke boek is, door auteurs van de Rough Guide reisgidsen, opgedeeld in 21 regio’s. Per regio een kaart waarop enkele reizen zijn aangegeven, die verder in het hoofdstuk echter geen extra aandacht krijgen. Van elke reis een korte sfeerimpressie met persoonlijke ervaringen van de auteurs. De reizen zijn zeer divers: actief, rust, eten en drinken, avontuur, cultuur, natuur. Bijvoorbeeld een avontuurlijke ijswandeling, shoppen in Milaan, mediteren in de Himalaya. Een op de 4 á 5 reizen krijgt extra nadruk met een grote foto. Aan het eind van elk hoofdstuk praktische informatie over de reizen. Per regio een bladzijde ‘goed om te weten’, over religie, volken, gerechten, films etc. Ultiem is volgens het boek dat de reis je bij blijft, of dat nu door een bouwwerk, een landschap of de lokale bevolking komt. Hoe de selectie precies gemaakt is, is niet geheel duidelijk, maar iedereen kan in dit kleurrijke blader- en leesboek wel iets van zijn gading vinden. Je kunt zoeken op regio, maar er is ook een register per land of per activiteit.

Rough Guide 1000 ultieme reiservaringen.indd

Hoe word ik wereldreiziger
De auteur is de oprichter van ‘www.reisomdewereld.nl’, een website met informatie over het reizen naar alle werelddelen. Hij is de samensteller van dit boek met bijdragen van negentien andere auteurs. Het eerste deel bestaat uit verhalen over en van wereldreizigers. Het zijn gemakkelijk lezende artikelen en interviews over wie die wereldreizigers zijn en waarom ze op pad gingen en gaan. Enige bekende wereldreizigers, onder wie Floortje Dessing en zeezeiler Henk de Velde, vertellen hun bijzondere reisverhaal. Het eerste deel sluit af met een vragenlijst waarmee je kunt nagaan of je werkelijk in de wieg bent gelegd voor wereldreiziger. Het tweede deel bestaat uit korte hoofdstukken met praktische informatie voor het organiseren van een wereldreis: potentiële wereldreizigers lezen hier hoe je je route plant, wat risicogebieden zijn en hoeveel een reis globaal kost. Door het hele boek staan veel prachtige kleurenfoto’s en kaderblokjes met extra tips en verwijzingen naar andere informatiebronnen. Deze geactualiseerde herdruk is op een aantal puntjes niet helemaal actueel; zo wordt b.v. de inmiddels afgeschafte levensloopregeling nog genoemd. Een reislust opwekkend boek voor avonturiers, maar ook leuk voor thuisblijvers.

Hoe word ik wereldreiziger? DEF.indd

Het slimme reizigers handboek
Dit compacte boek is een verzameling van diverse tips voor als je als ouder voornemens bent te gaan reizen met kinderen. Al deze tips zijn afkomstig van lezers van het Amerikaanse reismagazine Budget Travel, maar zijn prima aangepast aan het Nederlandse publiek. De beste tips zijn gerubriceerd en samengesteld door Nina Wildorf, hoofdredacteur van eerder genoemd tijdschrift. Wist je dat je met babypoeder zand gemakkelijk van je voeten kunt verwijderen? En dat het relatief eenvoudig is om aan kortingsbonnen te komen in het buitenland? (vraag er gewoon naar in een toeristenbureau). Dat gekonfijte gember helpt tegen reisziekte? Deze en vele andere wetenswaardigheden passeren de revue. Het is een bijzonder behulpzaam boekje en past in elke reistas. Een aanrader voor iedereen die van plan is om met kinderen er op uit te gaan.

slimme reizigers handboek

Bibliotheek IJmond Noord wenst jullie allemaal een hele fijne, inspirerende, ontspannende vakantie!

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen