Rode neusbeer: de ‘Pinokkio’ van Animal Farm (Bewoners van Animal Farm, deel 6)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Denk je bij dierentuinen meteen aan groot wild zoals leeuwen, olifanten of giraffen, bij het Beverwijkse Animal Farm gaat men meer voor het kleine en toegankelijke zoals neusbeertjes, steppevosjes, witstaart stekelvarkens, dwergmangoesten, Chinese boomeekhoorntjes, schildpadden, pijlgifkikkertjes en leguanen.

Eerder liet ik jullie al kennismaken met het steppevosje, leguanen, Chinese boomeekhoorntjes, dwergmangoesten en witstaartstekelvarken. Vandaag richten we ons op de Rode Neusbeer.

Met z’n lange snuit is het duidelijk de ‘Pinokkio’ van Animal Farm. Niet dat we het diertje van leugenachtigheid beschuldigen, maar in zekere zin zet hij ons wel op het ‘verkeerde been’. Immers, bij de benaming ‘beer’ denk je toch al snel grote bruine beren, grizley’s of panda’s, stuk voor stuk indrukwekkende verschijningen. De ‘rode neusbeer’ heeft, met zijn lichaamslengte van pakweg 70 centimeter, echter meer weg van een wat groot uitgevallen troetelbeestje

Bewezen diensten
De rode neusbeer komt in de vrije natuur vooral voor in Zuid- en Midden Amerika, waar hij zich het prettigst voelt in tropische bossen en moerassen. De vrouwtjes leven graag in groepen samen met hun jongen. En de mannetjes dan? Welnu, die leven een solitair bestaan. Slechts eenmaal per jaar, in het paarseizoen, zijn ze welkom in de vrouwengroep. Dan mag het mannetje ‘het’ doen met alle vrouwtjes van de groep om vervolgens te worden bedankt voor ‘bewezen diensten’ en weer uit de groep te worden verbannen.

Druk
Van deze bijzondere groepsbeleving is in Animal Farm weinig te bespeuren. Geen groep, maar slechts twee neusberen die het, zo op het oog, prima met elkaar kunnen vinden, de hele dag druk bezig zijn met van alles en niets, en behept met een bewegingsdrang die doet vermoeden dat ze òf lopen op Duracel-batterijen òf hard toe zijn aan hun dagelijkse dosis Ritalin.

Wim Meijer Fotografie_IMG_0682
(foto: Wim Meijer Fotografie)

Tsja, als je je energie niet op de ene manier kwijt kunt, dan maar met ‘ijsberen’.

Voor meer informatie over Animal Farm klik op http://www.animalfarm.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen