Koud hè! Wat was ’t koud hè!

Foto: Wim Meijer Fotografie

De voorgaande jaren was de Nieuwjaarsduik eigenlijk een aangenaam voorjaarsuitje. Hoe anders was dat op deze 1e januari: vandaag voelde het op het strand van Wijk aan Zee puur winters aan. Toch kon het de echte ‘die-hards’ (en dat waren er heel veel) er niet van weerhouden om zich vol overgave in de Noordzee te storten.

Top-10
Sinds 2009 heeft de Nieuwjaarsduik van Wijk aan Zee zich weten op de werken tot in de Nederlandse Top-10 van Nieuwjaarsduiken met een aantal deelnemers dat steeds zo rond de tweeduizend zweeft. Voorgaande 2 jaar bleef men slechts 36 deelnemers verwijderd van dat magisch getal. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat er dit jaar toch was minder duikers acte de precense gaven. Dat had zeker niets te maken met afnemende belangstelling, maar alles met het weer.

Kedeng kedeng
Voorgaande twee jaar was het aangenaam toeven op het strand met zon en temperaturen van boven de 10 graden. Hoe anders was het vandaag: weliswaar waren de temperaturen nog boven nul, maar door een straffe noordenwind en nu en dan een flard regen voelde het aan als min 4. Een warming up was dan ook geen overbodige luxe. En daar werd massaal gebruik van gemaakt. Vanaf tien minuten voor de start veranderde het strand van Wijk aan Zee in een deinende massa mensen die op de klanken ‘Wat is ’t Koud Hè’ en van Guus Meeuwis’ ‘Kedeng kedeng’ de laatste restjes kater uit het lijf pompten alvorens zich in het ijskoude zilte nat te storten.

Erwtensoep en chocolademelk
Klokslag drie uur ging ’t dan echt los. Massaal werd afgeteld waarna een volle sprint naar de vloedlijn werd ingezet. Zelden was men zo snel in het water, en nog nimmer was men er ook weer zo snel uit. De heroïek bleef dit jaar voor de meeste deelnemers beperkt tot enkele seconden, om daarna weer snel op zoek te gaan naar handdoek, badjas, erwtensoep en chocolademelk. Toch waren er ook nog enthousiastelingen die de gelegenheid niet voorbij wilden laten gaan om toch nog even op de foto te gaan, al was ’t maar om via Facebook te bewijzen dat ze het écht hadden geflikt!

Foto-impressie:
Zo’n half uur na het startschot lag het strand er weer bij alsof er niets was gebeurd. Wachtend op een nieuw jaar, met een nieuwe zomer en, over 365 dagen, ongetwijfeld de 10e editie van de Nieuwjaarsduik van Wijk aan Zee. En voor nu… nu rest ons een warme herinnering aan een koud avontuur dat we nog een beetje kunnen herbeleven via onderstaande foto’s (klik op de foto voor een grotere downloadbare versie):

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen