Wethouder vraagt bisschop zijn gezag te laten gelden inzake Goede Raadkerk

Foto: Noord-Hollands Archief

Wethouder Cecilia van Weel-Niesten heeft in een onderstaande open brief aan bisschop Punt de kerkvader gevraagd zijn gezag te laten gelden om tot een oplossing te komen.

,,Monseigneur, beste bisschop Punt,

Vanmorgen werd ik wederom aangesproken door een van onze inwoners. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie van de Goede Raadkerk.

Ook al is het gebouw ‘ontkerkelijkt’, veel Beverwijkers voelen zich verbonden met de goede raad, die in de volksmond liefkozend de klompenkerk wordt genoemd. Het kerkgebouw maakt deel uit van een min of meer katholieke enclave: de begraafplaats, de Heilig Hartschool, de pastorie, het Josephzaaltje, de Muloschool en het zustergebouw aan de Wilgenhoflaan. Dit complex van religieus erfgoed is voor veel van onze inwoners onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van hun stad.

De houding van de kerkvaders bij de herontwikkeling van dit gebied, zowel van het parochiebestuur als van het bisdom, roept steeds meer vragen op. Sommige inwoners voelen zich zelfs wanhopig. Nadat het gebouw zijn religieuze functie heeft verloren, lijkt het of het instituut kerk geen boodschap meer heeft aan de gemeenschap: miscommunicatie, het weggeven van de doopvont, het gebrek aan onderhoud en het uit de weg gaan van bestuurlijk overleg met de gemeente. Het inlevingsvermogen van de kerkvaders wordt node gemist.

Sterker nog, alle communicatie vanuit de kerk leidt tot meer tegenstellingen. Van een zoektocht naar verbinding is niets te merken. De laatste uitspraak van de secretaris van het parochiebestuur doet er wederom geen goed aan:

Mocht de verkoop van de Goede Raad definitief mislukken, dan weet Sloot wat hem te doen staat. ’We pakken de kerk dan geheel in, in plastic, zodat het gebouw behouden blijft. Verder gaan we er niks meer aan doen.’

Aldus de heer Ben Sloot, de nieuwe secretaris van parochie Sint Eloy, in Dagblad Kennemerland van 22 december 2016.

Beste bisschop, ik doe een klemmend beroep op u: laat uw gezag gelden. De onderhandelingen met kandidaat-kopers lopen keer op keer stuk op de financiën. Het zoeken naar verbinding heeft toch ook voor u een diepere waarde dan de financiële waarde van het pand.

Ik wens u wijsheid toe.

Vriendelijke groet,
Cecilia van Weel-Niesten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen