Column van de Dag / Valencia: stad met vele gezichten!

Foto: Pixabay

In haar achtste ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl neemt reisspecialiste Anke Hupkes haar lezers deze week mee naar het Spaanse Valencia, dat aanzienlijk meer te bieden heeft dan alleen, zon, strand en sinaasappels.

Door: Anke Hupkes

Hoe prettig kan het zijn om het koude Nederland te verruilen voor kort verblijf in Valencia? Weliswaar worden op dit moment ook de Spaanse steden gegeseld door de staf van Koning Winter, maar toch… Amsterdam of  Valencia, dat scheelt toch al snel een graad of tien. Dat betekent dat de op twee na grootste stad van Spanje (alleen Madrid en Barcelona zijn groter) een gemiddelde maximum temperatuur kent van rond de 16 graden. En dat is ideaal voor een verblijf in de stad.

Lang hoef je er in ieder geval niet voor te reizen. Vanaf Amsterdam vliegen diverse maatschappijen naar Valencia (KLM, Iberia en Transavia) en in pakweg 2,5 uur kun je al voet zetten op Spaanse bodem.

Vanaf de luchthaven reis je dan met de moderne metro binnen 20 minuten naar het prachtige Jugendstilstation Valencia Norte, op loopafstand van het centrale plein “Ayuntamiento” met zijn vele bezienswaardigheden en terrasjes.

Het centrale plein “Ayuntamiento” (foto: Wikipedia)

Iglesia de Santa Catalina
Via kleine straatjes met allerlei leuke winkeltjes kom je bij de universiteit, waarachter zich het ”Patriarca” bevindt, waar nog steeds monniken wonen. Dan doemt de prachtige Toren van de “Iglesia de Santa Catalina” op met zijn prachtige zandstenen toren. In dit oude gedeelte van de “Ciutat vella”, wat oude stad betekent in het Catalaans, vind je allemaal leuke pleintjes, straatjes, terrasjes en winkeltjes.

De zandstenen toren van de “Iglesia de Santa Catalina” (foto: Wikipedia)

Holy Grail
Nog iets verder kom je bij La Seu, de kathedraal van Valencia. De kathedraal herbergt veel kunstschatten, waaronder diverse schilderijen van Francisco Goya. Hij is echter vooral bekend als bewaarplaats van een heilige graal. Volgens de legende is dit de stenen drinkbeker die Jezus gebruikte tijdens het Laatste Avondmaal. Deze kelk, die in 1785 kapot viel maar daarna gerestaureerd is, bevindt zich sinds de 15e eeuw in Valencia.

La Seu, de kathedraal van Valencia (foto: Wikipedia)

Niet te missen is het prachtige uitzicht vanaf de toren van La Seu, over de oude stad, de rivierbedding met moderne architectuur en natuurlijk de zee met het 135 meter brede strand.

La Lonja
Van La Seu loop je door naar “La Lonja” dat in de 15e eeuw gebouwd werd als hoofdkwartier van de zijdehandel en nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat vanwege de prachtige gotische architectuur.

(foto: Wikipedia)

Tegenover ‘La Lonja” liggen de markthallen, Mercado Central met natuurlijk verse vis, allerlei kruiden, fruit en lekkernijen. Ik vind het heerlijk om daar rond te struinen en bijvoorbeeld kruiden voor de paella te kopen.

(foto: Wikipedia)

Late maaltijd
In Spanje eten de mensen laat, vaak pas rond 21.00 uur. Dus tussen 18.00 uur, als je voeten het echt begeven, en 21.00 uur is het goed toeven op een rustig lokaal terras, even weg van de drukte. Ik kwam er elke dag, om rustig een boekje te lezen, kaarten te schrijven en even een simpel broodje kaas te eten. In een klein zijstraatje van het centrale plein Ayuntamiento* ligt een leuk restaurantje “Chez Lyon” Calle en Llop 4, waar je heerlijk kunt eten.

Hoteltip
Als hotel kan ik zondermeer “Petit Palace Bristol”*** waardering 8.1, aanbevelen. Elke klant komt daar tevreden van terug. Het ligt 450 meter vanaf de Ayuntamiento en tegenover het keramiekmuseum.

Moderne architectuur
Toen in 1957 de rivier de “Turia” voor de zoveelste keer overstroomde, besloot men deze door te leggen en er moderne architectuur in te bouwen. Het is een flinke wandeling om vanaf het “L’Oceanogràfic, via het Ciudad de Arte Y Ciencias (wetenschappen) naar het Palau de la Música te lopen, maar je kunt natuurlijk ook een fiets huren.

Als je de oude rivierbedding verder volgt kom je bij het museum van de schone kunsten en de botanische tuinen, beide zeker de moeite waard.

Prijsstijging
Een bezoek aan Valencia is ondenkbaar zonder tapas en wijn. Altijd lekker, alleen wil de prijs wel een schommelen. Zo besloot ik op een schaduwrijk terras te lunchen en bestelde een tapas met tonijn en een glas wijn. De prijs die de ober vroeg voor dit enorme bord tapas en wijn was zo laag dat ik in mijn beste Spaans aan de ober vroeg of hij zich niet vergiste. Op zondag kwam ik terug en bestelde hetzelfde en… (zoals je dat wel vaker tegenkomt in de mediterrane landen) bleek de prijs toen ruim twee keer zo hoog. Het smaakte er overigens niet minder om.

Paella met uitzicht op zee
Ben je moe geworden van alle cultuur en vooral het gesjouw is het heerlijk om een paar uurtjes naar het strand te gaan. Ook in het vroege voorjaar is het daar al goed toeven en bovenal de ideale locatie om te genieten van een onvervalste Spaanse “Paella” met uitzicht op zee.

(foto: Wikipedia)

Valencia Card
Nog een paar praktische vervoerstips: Het is aan te raden om een “Valencia Card “te kopen voor gratis vervoer en korting op musea en dergelijke. Ook kun je onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids en fietstocht maken van 3.5 uur.

Valencia bekend als sinaasappelstad, maar er is zoveel te zien! Ik ga zeker gauw weer eens terug!

Anke Hupkes

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen