Rome: nooit uitgekeken in de ‘eeuwige stad’

Foto: Wim Meijer Fotografie

In haar nieuwe reiscolumn neemt Anke Hupkes haar lezers mee naar de hoofdstad van Italië en komt tot de conclusie dat het ‘doen’ van Rome in 4 of 5 dagen een ‘mission impossible’ is.

(door: Anke Hupkes)

Een stad zien en beleven in circa 4 tot 5 dagen. Met veel wereldsteden kan dat lukken. Met Rome blijkt dat echter een onmogelijke opgave. In de ‘Eeuwige Stad’ is zoveel te zien dat je er nooit uitgekeken raakt, en je iedere keer opnieuw dat je de stad bezoekt weer nieuwe dingen ontdekt.

Zo snel ben je in Rome
Praktisch gesproken is het geen probleem om de stad vaker te bezoeken, want vanuit Nederland vlieg je In 2 uur en 15 minuten naar luchthaven Rome Fiumicino. Om vervolgens in het centrum van Rome te komen  zijn er meerdere mogelijkheden.

De goedkoopste manier om in de stad of bij het centraal station Roma Termini te komen is de bus van Terravision. Voor € 4,- reis je in gemiddeld 55 minuten naar het centrum.
De trein is een stuk sneller. Die doet er 32 minuten over om bij het centraal station Roma Termini te komen. Maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan van € 14,-.
En kies je voor comfort dan neem je een taxi. Voor een enkele reis naar het centrum moet je wel rekening houden met een ritprijs van € 50,-. Maar voor dat geld wordt je wel voor de deur van je hotel afgezet en met een beetje geluk worden je koffers ook nog naar binnen gedragen. Eén advies: spreek vooraf met de chauffeur de ritprijs af!

In de directe omgeving van station Roma Termini zijn veel hotels in allerlei prijsklassen, zoals  het prachtige Morgana**** Of Regno*** aan de Via del Corso, de grote winkelstraat. Door het indrukwekkende monumentale gehalte van de stad zou je bijna vergeten dat je in Rome heerlijk kunt winkelen.

(foto: TUI)

Het oude centrum van Rome ligt globaal tussen het station Roma Termini en de rivier de Tiber. Om Rome goed te bekijken (en dat geldt eigenlijk voor elke oude stad) kun je dat het beste te voet doen. Dus op naar de Basiliek Santa Maggiore en verderop de Sint Jan van Lateranen.

Sint Jan van Lateranen
De Sint Jan van Lateranen is in principe het oudste kerkgebouw van Rome. Keizer Constantijn de Grote stichtte de basiliek ter ere van het Edict van Milaan in het jaar 313. In 869 werd het originele gebouw echter door een aardbeving vernietigd waardoor van de oorspronkelijke basiliek weinig is overgebleven.

(foto: Wikipedia)

Het huidige gebouw dateert van 1650 en werd gebouwd door de architect Francesco Borromini in opdracht van paus Innocentius X.

Colosseum
De wandeling gaat verder naar het 1,6 kilometer verder gelegen Colosseum, het indrukwekkende amfitheater dat in de 1e eeuw na Christus werd gebouwd door de Flavische keizers in Rome. In het amfitheater, dat plaats bood aan 50.000 bezoekers, organiseerden de keizers evenementen, zoals  gladiatorengevechten, waarbij de gladiatoren elkaar vaak op leven en dood bestreden of de strijd aanbonden met wilde, exotische en gevaarlijke dieren zoals leeuwen en tijgers.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Naast het Colosseum staat de poort van Constantijn met daarachter op een heuvel Het groene Palentijn. Hier is ook de hardloopbaan uit de oudheid te vinden het Circus Maximus , waar de Romeinen nu graag picknicken.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

La Bocca della Verità
De route door Rome leidt verder naar de Santa Maria in Cosmedin, een basiliek uit de 6e eeuw. Wellicht bekender dan de basiliek zelf is La Bocca della Verità, een antieke marmeren schijf, met de afbeelding van een riviergod. Volgens een oude legende bijt de afgebeelde god de hand af van eenieder die zijn hand in de mond van de god doet en een leugen uitspreekt.

De Bocca is beroemd geworden dankzij de film Roman Holiday uit 1953 waarin Joe, acteur Gregory Peck, zijn hand in de mond steekt en vervolgens doet alsof hij zijn hand echt verliest. Zijn tegenspeelster Audrey Hepburn schrok hier hevig van, omdat (zo bleek achteraf) dit niet in het script was opgenomen.

Bijna alle toeristen die de Santa Maria in Cosmedin bezoeken sluiten aan in de vaak lange rij om hun hand in de mond te steken en de legende op waarheid te testen. Vooralsnog lijkt niemand op een leugen te zijn betrapt.

Forum Romanum
Dan terug naar het Colosseum om door het Forum Romanum te lopen in de richting van het  Monument van Victor Emanuel II. Het Forum Romanum is het absolute archeologische hoogtepunt van de stad. Niet vreemd, want het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk zowel het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Jarenlange opgravingen hebben veel restanten van het Forum Romanum blootgelegd. Het Forum is als archeologisch park tegen betaling toegankelijk en vormt een van de grootste toeristische attracties van Rome.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Remus en Romulus
Aangekomen bij het Monument van Victor Emanuel II met het daarnaast gelegen Musei Capitolini bevinden we ons bijna letterlijk bij de oorsprong van Rome.  Hier vind je namelijk het beeld van de Lupa Capitolina of Capitolijnse Wolvin. Het beeld toont de wolvin die de twee broers Remus en Romulus zoogt. Romulus zou uiteindelijk uitgroeien tot de stichter (en dus ook naamgever) van Rome.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Zoals eerder gezegd: Rome is een stad die je te voet moet ‘doen’. Ongeveer iedere meter die je aflegt toont nieuwe bezienswaardigheden. En zelfs de rustpunten en terrassen zijn historisch, zoals het  centrale plein Piazzo Navona, waar het goed toeven is met een lekker glas koele witte wijn terwijl je geniet van de fonteinen.

Trevifontein
De verdere tocht door Rome voert ons naar het Pantheon met zijn open koepel en naar de beroemde 18e eeuwse Trevifontein van de architect Nicola Salvi. Talloze toeristen proberen om met een paar muntjes een stukje persoonlijk geluk af te dwingen.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Het verhaal zegt dat, als men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, men ooit zal terugkeren naar Rome. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in de ‘Eeuwige stad’. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of scheiding. De verhaal heeft geleid tot een bijzondere bron van inkomsten. Zo werd in 2016 1,4 miljoen euro uit de fontein gevist. De gemeente stelt jaarlijks het opgeviste bedrag te beschikking aan goede doelen.

Vaticaanstad
Het meest iconisch van Rome is wellicht het Vaticaan. Misschien niet helemaal verkeerd om hiervoor de metro te pakken.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Binnen het Vaticaan is alleen al een complete dag door te brengen. Denk maar aan de Sint Pieter en het indrukwekkende Sint Pietersplein (beide vrij toegankelijk), de Castel Sant’Angelo (tot 1870 van Vaticaanstad), maar vooral ook het Vaticaanse musea en de prachtige Sixtijnse kapel. Dat je je wel door een indrukwekkende menigte toeristen moet heen persen is een van de weinige minpuntjes van Rome. Maar je moet er nu eenmaal iets voor over hebben om even met eigen ogen de prachtige ‘Hand van God’ van Michelangelo te mogen aanschouwen.

Dat er binnen Rome veel meer te zien is dan ik in een column kan beschrijven mag duidelijk zijn. Het is te veel voor 1 column en ook te veel voor een bezoek van 4 of 5 dagen. Nee, Rome is een stad om regelmatig terug te komen en waar je iedere keer weer nieuws zult ontdekken uit veelal oude maar ook uit nieuwe tijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen