Expeditie Juttersgeluk haalt ruim 1000 kilo afval van Nederlandse stranden

Foto: Expeditie Juttersgeluk

Op vrijdag 28 april is de derde Expeditie Juttersgeluk afgesloten in Delfzijl. Gedurende 4 weken trokken in totaal achthonderd mensen langs de Nederlandse kustplaatsen en haalden meer dan 1000 kilo afval van de stranden. Achthonderd mensen voor wie een ‘gewone’ baan (nog) niet zo heel gewoon is.

Behalve mooie schone stranden was er een misschien wel nòg belangrijke resultante van de Expeditie Juttersgeluk: meerdere gemeenten hebben tijdens de expeditie aangegeven samen met lokale zorginstellingen activiteiten op te willen zetten.

Wijk aan Zee
De Expeditie Juttersgeluk ging dit jaar langs in 27 van de 32 kustgemeenten tussen Sluis en Delfzijl. Onder die kustplaatsen ook Wijk aan Zee, waar op 13 april de man- en vrouwkrachten van Odion en de Hartekampgroep alles aanpakten wat niet op het strand thuishoorde, dit onder aanmoediging van wethouder Cecilia van Weel en het genot van koffie en appeltaart.Gedurende de gehele Expeditie Juttersgeluk waren het mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking die hielpen het strand schoon te maken. Hiermee kwam het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Stichting Juttersgeluk bood hiermee in samenwerking met KIMO Nederland/België en VNG International een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Gemeenten enthousiast
Stichting Juttersgeluk hoopt met de Expeditie gemeenten en zorginstellingen te inspireren om de samenwerking te blijven zoeken. Strandjutten is een mooie manier om samen aan een duurzame toekomst te werken. Het strand plasticvrij maken is een zinvolle dagbesteding die mensen zelfvertrouwen en meer eigen waarde geeft. In meerdere gemeenten, bijvoorbeeld in Den Haag en Hollands Kroon is tijdens de Expeditie de intentie uitgesproken om vaker een gezamenlijke schoonmaakactie te organiseren. Stichting Juttersgeluk is zelf het hele jaar actief in de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort. Vanuit het atelier in Overveen gaat een groep vrijwilligers iedere week jutten op het lokale strand. Van het afval worden in het upcycle atelier nieuwe producten gemaakt. Samenwerking
Om de samenwerking met de gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de zorg, te bevorderen, werkte Stichting Juttersgeluk dit jaar samen met KIMO Nederland/België en VNG International. De expeditie droeg hiermee ook bij aan de VNG-campagne Gemeenten4GlobalGoals. De Global Goals vormen een integrale agenda voor het bestrijden van armoede, de bescherming van de planeet en welvaart voor allen. Jan van Zanen, voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten: “Expeditie Juttersgeluk is een prachtig voorbeeld van hoe de Global Goals lokaal invulling krijgen en dat iedereen daaraan mee kan doen. De komende 15 jaar werken landen in de hele wereld aan de realisatie van deze opvolgers van de Millenniumdoelen. “

Reacties