Schaapskudde komt gebieden ‘maaien’ in Beverwijk

Foto: Gemeente Beverwijk - FB

Op woensdag 3 mei opent wethouder Jaqueline Dorenbos-de Hen het ‘graasseizoen’ in Beverwijk. Vanaf dat moment gaat de schaapskudde van Speckled Sheeps uit Heemskerk diverse gebieden in Beverwijk begrazen.

De schaapskudde van Speckled Sheeps graasde al op de Dorpsweide in Wijk aan Zee, maar gaan nu ook op andere locaties in de gemeente ‘onder handen nemen’. Woensdagmiddag om 14.00 uur geeft de Beverwijkse wethouder officieel het startschot in park Vondelkwartier, nabij Kinderboerderij De Baak. De andere locaties waar de schapen gaan grazen zijn: het voormalig terrein Ankie’s hoeve (entree Beverwijk), de Aagtendijk en het Florispark.

Divers graslandschap
Het inzetten van de schaapskudde heeft een positief effect op uitstalling van de grasvlaktes. Daarnaast laten de schapen bepaalde kruiden liever staan. Dit zorgt voor een heel divers graslandschap. In het programma van de NME (Natuur en Milieu Educatie) voor scholen is een bezoek aan de schaapskudde opgenomen. Voorheen moesten Beverwijkse scholen uitwijken naar de schaapskudde in Heemskerk. Dit jaar wordt het voor scholen mogelijk om de kudde in onze eigen gemeente te bezoeken.

Niet iedereen enthousiast
Overigens blijkt uit de reacties op Facebook dat toch niet alle Beverwijkers even enthousiast zijn over dit begrazingsplan. Vooral zijn een aantal eigenaren van honden bang dat hun trouwe viervoeters beperkt zullen worden in hun bewegingsvrijheid, omdat mogelijk het loslopen rond de begrazingsgebieden aan banden zou moeten worden gelegd. Overigens zijn er vooralsnog geen signalen in die richting dus het het ongegronde zorg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen