Beverwijker wil van Breestraat beschermd stadsgebied maken: “Geef de allure terug”

Foto: NH

Beverwijker Alex van Luijn (60) pleit er voor om van de Breestraat beschermd stadsgebied te maken. De panden die door winkelketens of huurders worden verbouwd naar ‘eigen stijl’ zijn hem een doorn in het oog.

(bron: NH)

“Geef de Breestraat haar allure terug.”
Geen woord Spaans bij Van Luijn. Ook niet als hij samen met wethouder Cecilia van Weel-Niesten een wandeling maakt langs de winkelpanden in het centrum. “Kijk zo was het nog niet lang geleden”, wijst hij naar een iconisch hoekpand op de Breestraat.

“Een 18e eeuws pand, daar duwen we vervolgens een 21e eeuwse etalage onder.. ” Hij vervolgt vol onbegrip: “Dan denk ik: Wat hebben we nu gedaan? We hebben het hele pand naar de klote geholpen.”

Kroonjuwelen
Reden voor Van Luijn om te pleiten bij de wethouder voor een gemeentelijk beschermd stadsgebied. Hij hoopt dat met een beschermde status het historische karakter van de winkelpanden in de toekomst hersteld en ook behouden kunnen worden. “We raken anders panden kwijt. We moeten nu echt gaan beginnen met het beschermen van onze kroonjuwelen.”

Van Weel begrijpt het onbegrip wat er heerst bij Van Luijn en vele Wijkers. Maar roept wel op dat er positief naar de toekomst moet worden gekeken. “De intentie van Alex is geweldig”, zegt Van Weel tegen mediapartner NH Nieuws. “Wat hebben we en hoe kunnen we dat zo goed mogelijk bewaren. Je hebt niet van de ene op de andere dag een beschermd gebied als het de Breestraat betreft. Er zijn nog vele waardevolle panden, maar het is niet meer de oorspronkelijk staat. Dat maakt het lastig.”
Dan: “Wij als gemeente pakken de openbare ruimte aan. Vastgoedeigenaren, wat doen jullie? Dat uitwerken, maar dan ook vastleggen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen