Gelukkig in de IJmond: Velsen een van de ‘gelukkigste gemeenten’ van Nederland

Foto: Wim Meijer Fotografie

Wonen in de IJmond is zo rot nog niet! Die conclusie kan worden getrokken uit de lijst van gelukkigste gemeenten van Nederland, zoals gepubliceerd in de vandaag verschenen nieuwe Atlas voor Gemeenten.

Op deze lijst, waarop de geluksbeleving van de inwoners van de vijftig grootste gemeenten van Nederland in kaart wordt gebracht, staat de gemeente Velsen op een respectabele 6e plaats. Beperken we ons tot de provincie Noord-Holland dan staat Velsen zelfs op een 2e plaats, na Amstelveen. Maar liefst 87,8% van de bevolking van Velsen zegt gelukkig te zijn.

Velsen representatief voor hele IJmond?
Omdat alleen de grootste 50 gemeenten van Nederland zijn vergeleken is niet exact duidelijk hoe Beverwijk en Heemskerk scoren. Toch lijkt het niet onwaarschijnlijk dat het geluksgevoel aan de overkant van het Noordzeekanaal (daarbij… Velsen-Noord lìgt aan die overkant) niet veel zal afwijken van de gemiddelde Velsense beleving.

Amsterdammers en Rotterdammers minst gelukkig
Opvallend is dat Amsterdam, de stad waarvan de idee bestaat dat ongeveer iedereen er wil wonen (gezien de explosief stijgende huizenprijzen) het laagste scoort van heel Noord-Holland daar waar het op geluk aankomt. Landelijk gezien blijken alleen Rotterdammers nòg ongelukkiger. Hierbij moeten we wel aantekenen dat de geluksmeting heeft plaatsgevonden vóórdat Feijenoord landskampioen werd.

Andere Noord-Hollandse gemeenten op de gelukslijst zij Haarlemmermeer (9e plaats), Alkmaar (12e plaats), Zaandstad (14e plaats), Hoorn (26e plaats), Hilversum (33e plaats) en Haarlem (35e plaats)

Ede heeft ‘t
Volgens de ‘Atlas voor Gemeenten’ is Ede de gelukkigste van de vijftig grootste gemeenten. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich hier in goeden doen.

(bron: Atlas voor Gemeenten)