Chemo van jouw taxussnoeisel

Foto: Wikipedia

Op dit moment is het de periode bij uitstek om de vele taxushagen te snoeien die Nederland rijk is. Dat je met het snoeien niet alleen de groei van de Taxus letterlijk ‘binnen de perken houdt, maar ook indirect de strijd aanbindt tegen kanker is wellicht minder bekend.

Baccatine III
Het snoeiafval van de Taxus Baccata bevat namelijk Baccatine III, een belangrijke grondstof voor maken van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij ongeveer 50% van alle chemokuren wereldwijd wordt gebruik gemaakt van ’taxanen’ (chemo op basis van Baccatine III)

Taxus voor Hoop
Taxus voor Hoop is een stichting die zich, door middel van het inzamelen van de jonge scheuten van de Taxus baccata plant, inzet voor de strijd tegen kanker.
Een belangrijke taak van de Stichting is het verstrekken van informatie aan particulieren die de plant bijvoorbeeld in hun tuin hebben staan als heg of boom. Daarnaast werkt Taxus voor Hoop op landelijk niveau samen met hoveniers en bedrijven die snoeisel doneren. Voor particulieren gaat het vaak om  kleinere hoeveelheden en voor de professionals loopt de teller vaak al op naar 2 kuub bakken (ca. 200 meter heg) waarin tijdens de gehele snoeiperiode snoeisel wordt verzameld en gedoneerd.

Kick-off evenement
Om het snoeiseizoen in te luiden organiseert Taxus voor Hoop op zaterdag 10 juni een kick-off evenement op het Stationssplein te Beverwijk. Hierbij moet u denken aan een gezellig markt met een diversiteit aan kraampjes, kinder-entertainment in de vorm van een mini kermis en doelschieten  waarmee de kinderen een prijs kunnen verdienen. Maar ook lekker eten, muziek en een loterij. Natuurlijk is het team van Taxus voor Hoop de hele dag aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te verschaffen over kankerbestrijding en waarom het zo belangrijk is dat wij ons op deze manier inzetten.

Infographic
Bijgaand treft u een infographic aan. Dit is een visualisatie van het Taxus snoei- en verwerkingsproces zodat het hele procesverloop in beeld is.

Inzamelpunten:

  • Beverwijk HVCBedrijvenpark 11943 AG Beverwijk
  • Velsen Zuid HVCAmsterdamseweg 101981 LE Velsen Zuid
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen