Landelijke Bunkerdag in Wijk aan Zee

Foto: Nationale Bunkerdag

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar vandaag, zaterdag 10 juni, zijn ze tijdens de Bunkerdag voor één dag open!

Dit jaar vindt de vierde editie van de Bunkerdag plaats, waarbij bezoekers niet alleen kennis kunnen maken met dit unieke Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat voor gevolgen de bouw van het Atlantikwall destijds heeft gehad voor de omwonenden. Er zijn verschillende leuke en leerzame activiteiten georganiseerd. Denk aan re-enactment, korte films, rondleidingen, wandelingen en natuurlijk het ontdekken van de bunkers zelf.

Landelijk

  • De Bunkerdag duurt van 10:00 uur tot 17:00 uur.
  • Tickets zijn verkrijgbaar bij de deelnemende locaties (op de dag zelf aanschaffen) en in de online verkoop op www.bunkerdag.nl. Volwassenen (12+) betalen €6,00 euro per ticket, kinderen (4 tot 12 jaar) betalen €3,00 euro per ticket en kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.
  • Het hele programma is te vinden op de website: www.bunkerdag.nl.

Alle bunkers langs de Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse kust, dus ook de Küverbunker in het Gaasterbos en de Radarbunker in Wijk aan Zee zijn geopend. Een passe-partout geeft toegang tot alle bunkers. De toegangsbewijzen zijn te verkrijgen in de bunkers en op de Dorpsweide.

Randprogramma Wijk aan Zee
In Wijk aan Zee gaan niet alleen een behoorlijk aantal bunkers open tijdens de Bunkerdag, er is ook een randprogramma voor jong en oud waarin je meer leert over de Atlantikwall.

Het randprogramma vindt plaats op de Dorpsweide:

  • Filmvertoning van ‘De Verborgen Grens’. Deze wordt doorlopend gedraaid.
  • Keep Them Rolling heeft historische voertuigen waarmee je een ritje naar Het Bolwerk kunt maken.
  • Kinderen kunnen geschminkt worden en mogen hun eigen aardappelpannenkoek raspen
  • Fort Velthuis vertelt over de activiteiten van stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting doet onderzoek naar de luchtstrijd boven Nederland die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enig documentatie en gevonden onderdelen worden tentoon gesteld.
  • De KNRM vertelt over hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name de activiteiten in en rond de Festung IJmuiden. De KNMR laat wat bijzonder materiaal zien.
  • Fort aan den Ham is met een kraampje aanwezig en vertelt over de drie linies met Duitse betrokkenheid.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen