Column van de Dag: London Grammar bezorgt kippenvel met “Truth Is A Beautiful Thing”

Een nieuwe muziekcolumn van Marius van Buuringen: Iedere twee weken verhalen over zowel oude als nieuwe producties, oudere artiesten met opvallende nieuwe releases, en even zo vaak boeiende achtergrondverhalen. Kortom: Verhalen uit de wereld van Marmusic. Vandaag besteedt Marius aandacht aan London Grammar.

London Grammar
Bij de naam ‘London Grammar’ zal lang niet bij iedereen een blik van herkenning op het gezicht verschijnen. Wellicht heeft dat alles te maken met de muziekstijl die wat minder gericht is op het grote publiek, maar des te meer de moeite waard om te beluisteren. De Britse formatie London Grammar bestaat uit zangeres Hannah Reid, Dominic Major (keyboard, djembé, drums) en Dan Rothman (gitaar). Met zijn drieën maken ze inmiddels al acht jaar dromerige popmuziek.

London Grammar ontstond in 2009 in Nottingham toen Hannah Reid en Dan Rothman elkaar ontmoetten tijdens hun studies. In 2010 kwam Dominic Major bij de band en eind 2011 werd Conon Wheeler aangesteld als manager van de band.

Eerste succes
In 2012 tekende London Grammar een contract bij Ministry of Sound. Hun debuutalbum If You Wait verscheen in 2013 en vormde meteen, zowel nationaal als internationaal, de doorbraak voor de groep. Het album bereikte een 2e plaats in de UK Album Chart, en maar liefst zeven nummers van het album werden op single uitgebracht, waaronder Wasting My Young Years waarmee in Frankrijk de tweede plaats van de hitparade werd bereikt.

Strong
De hit waarmee de groep de meest bekendheid verwierf was echter ‘Strong’, eveneens afkomstig van het debuutalbum. Met Strong bereikte London Grammar in het Verenigd Koninkrijk een 16e positie in de hitparade. In de Nederlandse Top 40 haalde het nummer een 27e positie, terwijl het in de Vlaamse Ultratop 50 zelfs tot een 4e plaats reikte.

Op Youtube bleek het nummer helemaal een ‘strong hit’ met inmiddels al rond de 32,5 miljoen views.

Truth Is A Beautiful Thing
Inmiddels dateert dit succes alweer van 4 jaar geleden. Maar de groep heeft niet stilgezeten, want op 9 juni jl verscheen het tweede album  van London Grammar: “Truth Is A Beautiful Thing”.

Dat dit muzikaal begenadigde trio niets aan kracht heeft ingeboet is duidelijk: Ook nu weer een geweldig album wat je vanaf het allereerste begin kippenvel bezorgt, en wat gedurende de 11 tracks die het album telt ook niet meer verdwijnt. Ook dit keer staat de stem van zangeres Hannah Reid weer centraal, terwijl de instrumenten sfeervol en licht broeierig, maar heel veelzijdig en subtiel worden ingezet.

Het geheel doet mij af en toe denken aan de Iers/Noorse groep Secret Garden en valt wat mij betreft in de categorie New Age. Kortom: een album met louter hoogtepunten waarvan ik er graag twee (zie hieronder) met jullie deel.

Live at Glastonbury
London Grammar ‘live’ op zien treden: dat kan zondag 25 juni als de groep optreedt gedurende de slotdag het Glastonbury Festival 2017  (http://www.glastonburyfestivals.co.uk/)

Meer info over London Grammar vind je op: https://www.londongrammar.com/

Marmusic
Ook luisteren naar 24/7 No-nonsence muziekstation, klik op MARMUSIC voor de livestream.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen