Aantal klachten in IJmondgemeenten over vlieghinder gestegen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het aantal klachten over vlieghinder vanuit de vier IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen is het afgelopen jaar gestegen. Deze cijfers komen voort uit de kwartaalrapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

In de kwartaalrapportage worden vooral de gemeenten Alkmaar en Bergen (met name door Egmond Binnen) genoemd als gemeenten die een forse stijging kennen van de klachten over specifiek het nachtelijk vliegverkeer.

IJmond weet uit welke hoek de wind waait
Maar ook de IJmondgemeenten blijven niet buiten schot. Ook daar was sprake van een stijging van het aantal klachten over vlieghinder. Deze klachten zouden echter toe te schrijven zijn aan het feit dat de regio in 2017 tot nu toe meer te maken had met westelijke wind waardoor er meer uitgaand vliegverkeer was.

Omwonenden Schiphol merken geen verschil
De conclusies uit de 2e kwartaalrapportage van BAS staan haaks op de resultaten uit het hinderbelevingsonderzoek dat Omgevingsraad Schiphol onlangs uitvoerde onder ruim 1000 omwonenden in de omgeving van Schiphol. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de ondervonden hinder als gevolg van vliegtuiggeluid in de regio Schiphol, vergeleken met vier jaar eerder, niet wezenlijk is veranderd.

Nader onderzoek noodzakelijk
De portefeuillehouders Schiphol van de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Bergen, Heiloo en Alkmaar hebben met belangstelling kennis genomen van de resultaten uit dit onderzoek , maar pleiten voor nader onderzoek om het verschil te duiden tussen de klachten in delen van de randen van het buitengebied en de resultaten van het hinderbelevingsonderzoek.

Streven naar vermindering van hinder
Het hinderbelevingsonderzoek levert naar de mening van de portefeuillehouders geen grote nieuwe inzichten op. De waardering voor de eigen leefomgeving is onveranderd groot en de ernstige hinder van vlieghinder op eenzelfde peil (circa 14 procent). Dat is positief, hoewel de portefeuillehouders streven naar vermindering van de hinder.

Stijging aantal klachten aandachtspunt
Opvallend is dat het hinderbelevingsonderzoek aantoont dat veel respondenten verwachten dat de hinder gaat toenemen. Voor portefeuillehouders is dit een aandachtspunt. De constatering dat hoe verder men van Schiphol woont hoe minder hinder men ervaart, wordt niet direct onderschreven. Juist in de gemeenten op de rand van de ‘48 Lden geluidscontour’ van Schiphol ondervinden steeds meer hinder. De kwartaalrapportage van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol onderschrijven dit.

Bron: BAS-kwartaalrapportages: Tweede kwartaalrapportage 2017 – bijlagen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen