Natuurmonumenten organiseert bijeenkomsten toekomst Noord-Hollandse kust

Foto: Natuurmonumenten

Tijdens twee bijeenkomsten geven diverse betrokken natuurorganisaties een toelichting op het ‘Toekomstperspectief 2040 Noord-Hollandse kust’ en het voorstel ‘Strandzonering 2025’. Dit zijn plannen die met een groot aantal partijen, waaronder de natuurorganisaties, zijn gemaakt voor het Noord-Hollandse strand.

Deze plannen worden nu bij diverse achterbannen besproken. Daarbij worden ook Kustbeschermers uitgenodigd om tijdens de bijeenkomsten mee te denken over de volgende stap in de kustplannen. Daar zal het gaan over de duinen en binnenduinrand.

Landelijke kustpact voor Noord-Holland
Noord-Hollandse overheden, natuurorganisaties, waterschappen en waterbedrijven en ondernemersorganisaties hebben samen de concept-plannen opgesteld. Het is de eerste uitwerking van het landelijke kustpact voor Noord-Holland. Met de plannen en afspraken wordt duidelijk op welke stranden de natuur, stilte en openheid voorrang krijgen en op welke stranden eventueel nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan en onder welke voorwaarden.

Rick Willemsen (via Natuurmonumenten)

Tevreden over eerste stap
De natuurorganisaties tonen zich tevreden over deze eerste stap. Met de strandzonering is helder waar natuurstranden liggen. Daar zijn rust en ruimte veilig voor nieuwe bebouwing. Ook bij de recreatiestranden en seizoenstranden komt er geen nieuwe bebouwing meer bij, tenzij het reeds vergunde bouwlocaties betreft. Uitzondering zijn drie rode sterlocaties: bij Zandvoort, IJmuiden en Petten. Daar kan eventueel extra recreatieve bebouwing komen.

Uitdaging
Er ligt nu nog een grote uitdaging voor het vervolg: naast het strand moeten er ook goede afspraken komen over de duinen, binnenduinrand en het gebruik van het strand. Tijdens de bijeenkomsten wordt ook gevraagd over deze onderwerpen mee te denken.

Praktische informatie bijeenkomsten

  1. Bijeenkomst ten zuiden van het Noordzeekanaal
    Wanneer: woensdag 22 november
    Tijd: inloop vanaf 19.30 uur, bijeenkomst van 19.45 tot 22.00 uur
    Waar: Bezoekerscentrum Kennemerduinen, Zeeweg 12, 2051 EC Overveen.
    Aanmelden: graag vòòr 19 november je komst aanmelden via [email protected]
  1. Bijeenkomst ten noorden van het Noordzeekanaal
    Wanneer: donderdag 23 november
    Tijd: inloop vanaf 19.00 uur, bijeenkomst van 19.30 tot 22.00 uur
    Waar: kantoor Landschap Noord-Holland, Schuine Hondsbosschelaan 43, 1851 HM Heiloo. Aanmelden: graag vòòr 19 november je komst hier aanmelden (onderaan het nieuwsbericht)

Vervolgproces
De voorliggende plannen voor de kust en het strand zijn opgesteld na verschillende ateliers met betrokken organisaties en inwoners van de kustgebieden. Hierna kunnen ze eventueel nog worden aanpast. Naar verwachting zullen de stukken begin volgend jaar definitief vastgesteld worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen