Four insane boys… we hebben het over The Monkees!

Foto: Wikipedia

Vandaag 50 jaar geleden, op 14 november 1967, kreeg de Amerikaanse popband The Monkees een gouden plaat voor het nummer ‘Daydream Believer’. Daarmee ‘verzilverden’ zij hun 3e nummer-één-hit in de Billboard-Hot-100 binnen 2 jaar.

(tekst: Wim Meijer / foto’s Wikipedia)

In één adem met The Beatles
Het was de bedoeling dat ‘The Monkees’ in één adem genoemd zouden gaan worden met The Beatles, die aan het begin van de zestiger jaren inmiddels wereldwijd toonaangevend waren in de internationale hitlijsten en zich ook al in de bioscopen hadden geprofileerd met de films ‘A Hard Days Night’ en ‘Help’. Met name de eerstgenoemde vormde het voorbeeld voor de televisieserie rond de popgroep The Monkees.

Four insane boys
Anders dan veel andere bands uit die tijd, vaak vriendengroepen die met elkaar een band vormden, werden de Monkees gevormd aan de hand van een advertentie, waarin de bedenkers van de hitformule ‘Monkees’ vroegen om “four insane boys”. En die kregen ze in de personen van de in Engeland geboren Davy Jones, en de Amerikanen Micky Dolenz, Michael Nesmith en Peter Tork.Twee muzikanten en twee acteurs
Nesmith en Tork waren allebei professionele muzikanten. En met name Peter Tork was een multi-instrumentalist die was aanbevolen door Stephen Stills (CBNY) himself. De andere twee leden van The Monkees, Dolenz en Jones, waren echter pure acteurs. Alvorens de pilotaflevering van The Monkees werd opgenomen kreeg het viertal dan ook eerst een gedegen opleiding in zowel muziek als in acteren.

Hey! Hey! We’re the Monkees!
Dat dit zijn vruchten afwierp is gebleken. Vanaf de eerste aflevering van The Monkees zat Amerika en Europa aan de beeldbuis gekluisterd zodra de herkenningstune ‘Hey! Hey! We’re the Monkees!’ door de ether klonk. Vanaf 12 september 1966 tot en met 19 augustus 1968 zond de NBC de serie uit, en lag daarmee enkele maanden voor op Nederland, waar de serie door de AVRO werd uitgezonden van 3 december 1966 tot en met 11 december 1968.

Mooie herinnering
Behalve dat de serie een enorme hit werd, gold dat ook voor een aantal nummers, die via de serie werden gelanceerd, zoals “I’Am a Believer”, “A Little Bit Me, a Little Bit You” en “Daydream Believer”.

Nadat eind 1968 de televisieserie stopte kwam ook een einde aan het grensoverschrijdende succes van The Monkees. Weliswaar produceerde de groep daarna nog een aantal albums, maar tot echte grote hits kwam het niet meer. Inmiddels is de kleine voorzanger van de band, Davy Jones, in 2012 op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Daardoor is het ook nooit meer gekomen tot een echte Monkees-reünie-tournee, waarover in 2011 serieus werd gesproken.

Vijftigjarig jubileum
In 2016 lieten de Monkees toch nog een keer van zich horen. Ter gelegenheid van hun vijftigjarig jubileum verscheen het album ‘Good Times’ met niet eerder uitgegeven nummers en een postuum afgemaakte opname van Jones.

Ook volgde nog een tournee, maar omdat Tork en Nesmith ook andere verplichtingen hadden speelden de drie overgebleven Monkees nog nauwelijks samen. Volgens Nesmith was het concert van 16 september 2016 echt het laatste als trio.

Wat overblijft is de herinnering aan een band die weliswaar nooit het niveau van The Beatles haalden maar altijd garant stonden voor een glimlach op ieders gezicht, iets waarop onderstaand nummer geen uitzondering vormt.

Reacties

article
37563
Four insane boys... we hebben het over The Monkees!
Vandaag 50 jaar geleden, op 14 november 1967, kreeg de Amerikaanse popband The Monkees een
https://beverwijk.nieuws.nl/lokaal/20171114/four-insane-boys-we-the-monkees/
2017-11-14T09:46:35+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/43/2017/11/13235554/The_Monkees-d.jpg
Monkees, Verhaal van de Dag
Algemeen, Cultuur