Column van de Dag: De Achterhoek levert je mooie streken!! 

Ging ik voor mijn vorige column de oceaan over, deze week blijf ik dichter bij huis. Wat zeg: Ik ga terùg naar huis! Naar mijn geboortestad Zutphen.

De Achterhoek levert je mooie streken!!
(door: Anke Hupkes / foto’s: Wikipedia)

Zoals ik al eerder vertelde liggen mijn roots in de Achterhoek. Ik ben een geboren Zutphenees, binnen de wallen geboren, anders was ik een geboren Zutphenaar. De Hanzestad Zutphen is een van de mooiste steden van Nederland, zo werd mij ooit verteld, en vanzelf ben ik het daar roerend mee eens, ook al vertrok ik zo’n 40 jaar geleden naar het westen voor het werk.

Met de trein van Amsterdam naar Apeldoorn kom je door het prachtige Naardermeer. Dat is op zich al een feest. Vervolgens rij je dan van Apeldoorn over de prachtige IJssel Zutphen binnen. Op dat moment begrijp je waarom deze stad Torenstad wordt genoemd. Poten van de duivel
Hoog boven de stad torent letterlijk de Walburgiskerk. Deze kerk, met prachtige muurschilderingen en de 16e eeuwse bibliotheek “De Librije” is uniek in Nederland. Op de originele vloertegels zijn afdrukken van een hond te zien, maar volgens de bekende Achterhoekse dichter A.C.W. Staring in zijn boekje “Jaromir” zijn het de poten van de duivel. Leuk om te lezen.

Tegenover de Walburgiskerk ligt Hotel ‘s Gravenhof**** gevestigd in het oude Burger weeshuis. Een heel prettig hotel in het centrum. Een echte aanrader.   Stedelijk Museum
Daarnaast ligt sinds kort het Stedelijk Museum Zutphen, wat een samengaan is van het Henriëtte Polak in een schuilkerk en het Stedelijk museum is. In Amsterdam wordt het “Geelvinckhuis” gerenoveerd, waardoor het “Henriëtte Polak” nu deze piano collectie herbergt.

(foto: Stedelijk Museum Zutphen – FB)

De Pelikaan
Heeft u hiervan genoten, loop dan even terug langs de “Walburgkerk” en drink een kopje koffie bij de “Pelikaan”. Het is allemaal zo dichtbij, dat u makkelijk terug kunt komen.  De Pelikaan  is een klein koffie/theewinkeltje waar je heerlijk even rond kunt struinen en waar men dus koffie of thee kan drinken.

Rechts passeert u dan eerst het “Bolwerck” en vervolgens de DrogeNaps toren. Deze naam is te danken aan de torenwachter, die wel graag een pintje lustte. Zaadmarkt
Dan loopt u weer terug over de Zaadmarkt met het “Oude Bornhof”hofje, het Filmhuis in Jugendstil en het Volkshuis, een soort Grand Café waar geen alcohol wordt geschonken en dat momenteel gerund wordt door mensen met een beperking. In mijn jeugd dronk ik er vaak warme chocola, gebracht door een aardige ober die geen richting kon houden, want, zo ging het verhaal, hij miste zijn grote teen…

Verderop is Wijnhuis de Zaadmarkt, waar je ook over de rivier de “Berkel” komt. Gaat je hier weer links af dan komt je bij de “Burgerzaal”, een middeleeuwse “Vleeshal” met aan de overkant het Moderne stadhuis.

Zo hebt u een klein rondje gelopen en er is nog veel meer te zien of u kunt in de zomer met een Fluisterboot de Berkel opvaren.

Museum MORE met kasteel Ruurlo.
De Achterhoek heeft tegenwoordig diverse musea, o.a. het museum (Museum voor Modern Realisme) in Gorssel, waar de de kunstverzameling van Hans Melchers is ondergebracht.

Het “Kasteel Ruurlo” is de tweede locatie van museum MORE. Het kasteel is tot museum verbouwd om daarin tientallen werken van Carel Willink tentoon te stellen. Daarnaast zijn er ook vijf creaties te zien van couturier Fong Leng.

Werkelijk een prachtig museum, gelegen in een schitterend park, waar je heerlijk in rond kunt wandelen. En heb je nog tijd in energie, dan neem dan nog even het (gratis) treintje vanaf het museum naar het dorp Ruurlo.

Wild eten
De Achterhoek is in deze tijd natuurlijk synoniem voor wild. Bakker in Vorden is beroemd. Maar er zijn veel meer uitstekende restaurants, zoals de Gouden Karper, lokaal beter bekend als “De Krent” of de “Rotonde ” bij de kerk in het prachtige dorpje Vorden, bekend op zijn  8 kastelen. Ik zou zeggen: ‘Eet smakelijk’!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen