Column van de Dag: New York: Groot, groter, ’t grootst!

In haar nieuwe reiscolumn neemt reisspecialiste Anke Hupkes ons mee naar ‘the city that never sleeps’, de grootste stad van de Verenigde Staten met 9,5 miljoen inwoners, de ongeëvenaarde smeltkroes van culturen met ontelbare theaters en ’s werelds hoogste gebouwen. Ze heeft ’t over…:

The Big Apple: New York
(door: Anke Hupkes / foto’s: Wikipedia)

Afhankelijk van de luchthaven vlieg je in 8,5 -9 uur naar New York. De bekendste luchthaven is JFK, maar je kunt ook kiezen voor Newark. Van daaruit kun je aansluitend de trein nemen naar Manhattan, Pennsylvania Station.

Veel makkelijker is het natuurlijk van te voren een Shuttle te regelen. Als je het busje deelt met meerdere personen dan zijn de kosten daarvan zijn ongeveer hetzelfde als met de trein. Je gaat dan wel langs diverse hotels, maar het voordeel is dat je dan tijdens de rit ook al wat ziet.

Ik zelf prefereer een middagvlucht vanuit Amsterdam. Omdat het tijdsverschil tussen Nederland en New York 6 uur is (het is in New York 6 uur vroeger) heb je meteen op de dag van aankomst al veel tijd om een eerste indruk op te doen van de grootste stad van de Verenigde Staten.

Manhattan
Manhattan, het culturele hart van New York, kent diverse buurten, maar als je van musicals en theater houdt, dan vind ikzelf Midtown Manhattan het prettigst, tussen de 45ste straat en Central park. Onderweg heb je volop de gelegenheid om bij een van de musicaltheaters al een ticket voor de avond te kopen. Dit kun je natuurlijk (om tijd te besparen) ook online doen, maar ter plaatse zie je het beste welke nieuwe musicals er allemaal spelen.

Hotels
Prettige hotels zijn het Edison*** bij Times Square of het onlangs geopende RIU-hotel****.
Voor mij is het inmiddels bijna 40 jaar geleden dat ik voor eerste keer in New York was. Dat was in 1979. Ik keek toen mijn ogen uit, want ik had nog nooit zoveel hoge gebouwen bij elkaar gezien. Ik overnachtte toen in het Roosevelt hotel****, een hotelervaring die ik nooit meer vergeet, want toen ik bij aankomst de kastdeur opendeed, viel deze eruit. Ik heb in al die jaren als reisadviseur dit hotel dan ook nooit meer verkocht. Toch staat het Roosevelt nog altijd in de brochures en heeft een waardering van 7.9. Blijkbaar is het dus toch nog goed gekomen met het hotel en wordt het door de hedendaagse gasten als prima ervaren.Musea
In New York is zo veel te zien, dat het zeker aan te raden is om een schema te maken. Er zijn prachtige musea, zoals het Museum for Modern Art, het MOMA (https://www.moma.org/) , waar veel aandacht is voor architectuur en design. Maar ook het door Franklin Lloyd Wright ontworpen  Guggenheim Museum (https://www.guggenheim.org/ ) is een bezoek dubbel en dwars waard. Ga je in de zomer naar New York, bezoek dan zeker het MET Metropolitan Museum of Art (https://www.metmuseum.org/) , want dan heb je vanaf het dakterras prachtig uitzicht over het Central Park.

Het Empire State building
Het is al 87 jaar hèt gebouw wat je niet mag missen bij een bezoek aan The Big Apple: The Empire State Building. In 1931 was het ESB het eerste gebouw ter wereld met meer dan 100 etages. Het gebouw telt 102 verdiepingen en was met zijn 381 meter jarenlang het hoogste gebouw ter wereld. Dat duurde tot 1971, de realisatie van de Twin Towers van het World Trade Centre, die met een hoogte van 417, de Empire State Building overtroefden.
Op dit moment staat de Empire State Building op de derde plaats van hoogste gebouwen van New York. De hoogste toren is nu het nieuw gerealiseerde One World Trade Center (eerder bekend als Freedom Tower) met zijn hoogte van 541 meter. Op de tweede plaats staat 432 Park Avenue, een woontoren in Midtown Manhattan van 426 meter.

The Empire State Building mag dan niet meer de hoogste toren van de stad zijn, het blijft toch een mooie ervaring om met de snelle lift naar boven te gaan en van het uitzicht te genieten. Citypass
Als je van te voren een lijstje hebt gemaakt van wat je wilt zien dan is het zeker de moeite waard om te bekijken of de Citypass voordelig is. De clou is natuurlijk, dat je de dingen gaat doen, die gratis of goedkoper zijn met zo’n pas. Niet geheel toevallig vallen daar wel dè zes grootste trekpleisters van New York onder. Als je de tijd èn energie hebt om die alle 6 te bezoeken bespaar je met een Citypass wel 43% op de normale toegangsprijzen. Een ander voordeel is, dat je met de pas langs de vaak lange wachtrijen kunt en dus meert tijd overhoudt om andere dingen te bekijken. En dat is meegenomen want in NY heb je natuurlijk altijd haast, doodsimpel omdat er véél te véél te doen is.

Hop-on Hop-off bus en Lady Liberty
Een efficiënte manier van sightseeing in New York is de Hop-on Hop-off bus.
En zeker niet te missen is de rondvaart rond Manhattan. Je ziet Ellis Island, dat vooral bekend is als het eiland dat de grenspost vormde en waar miljoenen immigranten aankwamen om in de Verenigde Staten hun dromen te verwezenlijken. Lady Liberty
De letterlijke ‘highlight’ is natuurlijk Lady Liberty (het Vrijheidsbeeld) die met haar 93 meter over de New York Bay uitkijkt. Het Vrijheidsbeeld is voor publiek toegankelijk tot op verschillende niveau’s:

  • Tot in het voetstuk: Aan de bovenkant van het voetstuk is een observatiedek. Je ziet het Vrijheidsbeeld dan van heel dichtbij en hebt meteen een mooi uitzicht op de skyline van Manhattan. Het vraagt wel de nodige energie, want om bij het uitzichtpunt te komen zal wel een trap met 215 treden moeten worden beklommen (voor een deel kan de lift worden genomen)
  • Tot in de kroon: Doorgaan tot in de kroon is weggelegd voor de echte die-hards, want om daar te komen moet je de 354 treden van een smalle trap beklimmen. Ook gelden er nogal wat regels. Zo moet de naam op het ticket voor het Vrijheidsbeeld overeenkomen met die op jouw paspoort en mogen uitsluitend het ticket, een camera en medicatie worden meegenomen. Alle andere spullen, waaronder portemonnees en sleutels, moeten in een gehuurd kluisje worden opgeborgen.

Ground Zero
Natuurlijk zijn er nog een paar plekken die je bij een bezoek aan New York niet mag overslaan. Allereerst is dat Ground Zero, de plek waar tot 11 september 20001 de twee torens stonden van het World Trade Centre en waar je nu het National September 11 Memorial & Museum vindt, het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen.

Winkelen en wandelen
New York bezoeken zonder te ‘shoppen’ is ondenkbaar. Absolute ‘places to be’  zijn de indrukwekkende warenhuizen Macy’s en Bloomingdales. Misschien wel handig om dan eerst even langs Wall Street te gaan, want een klein beleggingswinstje kun je wel gebruiken gedurende een winkeltocht door het New Yorkse.

Van Brooklyn Bridge tot Times Square
Als je tenslotte ook nog tijd vrij weet te maken voor een wandeling over de bekende Brooklyn Bridge, Fifth Avenue en Times Square dan kun je in ieder geval stellen dat je New York hebt gezien.

Eén advies tot slot om efficiënt en betaalbaar zoveel mogelijk van New York te beleven: zorg voor goede schoenen, een Metrocard en ’s ochtends een stevig Amerikaans ontbijt, dan hoef je geen tijd te spenderen aan iets wat normaal een hoogtepunt van de dag is: het diner.

New York het is altijd een plezier om er weer te komen…