Anish Giri weer aan kop bij Tata Steel Chess

Het Tata Steel Chess Tournament kent na de 8e speelronde van zondag 21 januari drie koplopers, waaronder Anish Giri die in 32 zetten won van Mamedyarov uit Azerbeidzjan.

Giri deelt nu zijn koppositie met diezelfde Mamedyarov en met de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen, die zich vanuit nagenoeg verloren positie tegen de Brit Gawain Jones terugvocht en uiteindelijk na 42 zetten toch nog de overwinning voor zich opeiste.

Mamedyarov gedurende zijn partij tegen Anish Giri

‘Crude blunder’
De ‘blunder’ van Carlsen was het gesprek van de dag en tevens onderwerp van discussie. Was dit nu ècht een blunder van Noorse grootmeester of was hier sprake van een ‘positioneel offer’. Carlsen zelf was er na afloop van de partij ontnuchterend duidelijk over en sprak van ‘a crude blunder’. “Ik stond verloren, maar dacht: ik probeer nog wat zetten en zie wel hoe het gaat”. Dat lukte hem heel behoorlijk, want na 42 zetten wist hij alsnog de winst in de partij binnen te halen.

Veel belangstelling voor de partij tussen Magnus Carlsen en Gawin Jones

Drie koplopers
Met die opmerkelijke overwinning plaatse Carlsen zich naast Giri en Mamedyarov op de koppositie. De drie koplopers hebben ieder 5,5 punt na 8 speelronden. Vandaag mogen de grootmeesters genieten van een dagje rust. Morgen, dinsdag 23 januari, staat dan weer de 9e speelronde op het programma. Hieronder de stad na 8 speelronden. Het Tata Steel Chess Tournament duurt nog tot en met zondag 28 januari. Dan zal blijken of de 23-jarige Anish Giri opvolger wordt van Jan Timman, die in 1985 de laatste Nederlandse winnaar was van het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Foto-impressie 8e speelronde 
Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en scroll door de fotoserie via de pijlen links en rechts van de foto.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen