Column van de Dag: Gewichtsconsulent Silvia Heijmans stelt zich voor

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag de eerste column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Het spits wordt afgebeten door gewichtsconsulent Silvia Heijmans. Sinds januari 2015 heeft zij haar praktijk, YourWeight, in ‘Het Oude Administratiegebouw’ op het Castricumse Landgoed Duin en Bosch. Als gediplomeerd gewichtsconsulent en ervaringsdeskundige, helpt zij mensen met overgewicht naar een gezond(er) gewicht. Zoals ze zelf zegt: “Niet met behulp van poeders, shakes of pillen maar met gezond verstand, humor en hier en daar een klein schopje onder de kont”.

Silvia Heijmans (foto: Florens van der Put, Floto)

Werkende moeders (door: Silvia Heijmans)

In mijn praktijk zie ik veel werkende moeders die problemen met hun gewicht hebben. Ze zijn druk met de kinderen, het werk en het huishouden en soms schieten de boodschappen en het koken er bij in. Ze voelen zich schuldig omdat er niet elke dag gezond wordt gegeten. Daarnaast is er soms angst dat de kinderen ook te zwaar zullen worden.
Laat ik duidelijk zijn. Ik ben van mening dat niemand zich schuldig zou moeten voelen. Ik bedoel: niemand kiest er bewust voor om overgewicht te krijgen en/of niet goed voor hun kinderen te zorgen, toch? (Tenzij er iets ernstig mis met je is, maar die mensen zie ik gelukkig nooit.) Het is altijd een samenloop van omstandigheden en gewoontes sluipen er makkelijk in.

De praktijk
Ik had bijvoorbeeld eens mevrouw in mijn praktijk. Zij had een partner die fulltime werkte, 2 kinderen en ging zelf 4 dagen in de week naar haar werk. Het oudste jongetje zat op de basisschool. De jongste ging naar 2 dagen in de week naar het kinderdagverblijf en 2 dagen naar opa en oma. Goed geregeld zou je zeggen.
Haar partner moest ’s-ochtends vroeg weg en daarom kwam het brengen van de kinderen naar de opvang en school op haar neer. ’s-Middags moest ze altijd haasten. Haar partner kwam laat thuis en de kids moesten door haar weer worden opgehaald. Het huishouden was een behoorlijke chaos. Tot zover niets bijzonders eigenlijk. Want laten we eerlijk zijn: bij veel gezinnen gaat het zo.

(foto: Pixabay)

Over ‘makkelijk’, schuldgevoel, stress en eetbuien
Punt was dat deze mevrouw moe en gestrest was. Sommige vrouwen draaien hun hand niet om voor een situatie als deze, maar voor haar was de belasting te groot. Als ze eenmaal thuis was met de kinderen, was ze eigenlijk te moe om nog te koken. Het werd daarom vaak “makkelijk”. Met het bijbehorende schuldgevoel. Door het schuldgevoel had ze last van eetbuien en was behoorlijk aangekomen in gewicht.

Nu is een situatie als deze niet zo snel en makkelijk op te lossen. Maar het kan wel. Nadat de mevrouw en ik er samen over hadden gesproken was het wel duidelijk dat er iets moest veranderen. Zij en haar partner besloten uiteindelijk een aantal zaken rond de kinderen en in huis anders te regelen. Ik ben met haar bezig geweest met een persoonlijk voedingsplan en we zijn aan de slag gegaan met de eetbuien. Het resultaat mocht er zijn. Een moeder die veel minder gestrest was en ook nog eens een flink aantal kilo’s lichter!

Weer blij met lichaam en leven
Het is fijn om te zien dat, de mensen die ik mag helpen na verloop van tijd weer blij zijn. Blij met hun lichaam en hun leven. Blij, dat ze gewoon ’s-ochtends weer vol energie uit bed stappen en aan de dag kunnen beginnen. Blij, dat de nadruk niet altijd meer ligt op het negatieve bezig zijn met overgewicht, “goed of fout” eten of schuldgevoel. Heerlijk!

Wil je meer weten over mij of mijn praktijk? Kijk dan op www.yourweight.nl of stuur een e-mail naar [email protected]

Reacties