Verhaal van de Dag: Een ei hoort erbij… maar je kunt ook overdrijven!

Foto: Wikipedia

De indrukwekkendste chocolade-eieren ter wereld vind je in London bij Choccywoccydoodah; de duurste blijven echter die van Fabergé, alleen zijn die slechts zelden te koop.

(tekst: Wim Meijer)

Geen Pasen zonder eieren. Alleen, je hebt eieren en je hebt eieren. Terwijl de een het winkelmandje vult met een hele variatie aan chocolade-eitjes bij Kruidvat, Action, Hema of de plaatselijke supermarkt, gaat de ander voor Leonidas of de makelij van banketbakker, chocolaterie of bonbonnerie.

In dat laatste geval moet je, althans naar mijn persoonlijke maatstaven, al behoorlijk diep in de beurs tasten. Mijn zoektocht, gisteren laat in de middag, naar een respectabel Pasen-gerelateerd choco-kleinood voor mijn schoonouders leerde mij dat ik met een budget van € 35,- bij de lokale choco-vakman weinig te zoeken had.

Toch blijkt dat ook deze ‘vakwerkeitjes’ nog maar de bodem van de markt te zijn. Want richten we onze blik naar ‘de overkant van het Kanaal’ dan blijkt dat die Britten pas écht weten wat het is om ‘een eitje te tikken’.

(foto: Youtube)

Choccywoccydoodah
In Londen vinden we de wereldberoemde chocolaterie Choccywoccydoodah waar men de traditie van Tsaar Alexander III, die zijn vrouw jaarlijkse verblijdde met een ei van de hand van juwelier Peter Carl Fabergé, in chocolade heeft voortgezet.Choccywoccydoodah maakt ‘paaseitjes’ geheel in Fabergé-stijl van Belgische chocolade met een gewicht van maar liefst 100 kilogram en versierd met mythische wezens, zoals eenhoorns en draken, maar ook met de klassieke paashazen. Prijskaartje: pakweg € 30.000,- Daarmee zijn  het de duurste chocolade-eieren ter wereld. In vergelijking met de originele Fabergé weliswaar een schijntje, maar nog altijd een bedrag waarvoor de modale werknemer in Nederland bijna een heel jaar moet werken.

Fabergé-eieren
Zoals ik al even noemde: als inspiratiebron voor de eieren van Choccywoccydoodah dienden de zogenaamde Fabergé-eieren. En dan praten we over echt met afstand de duurste paaseieren ter wereld.

Tussen 1885 en 1917 maakte de juwelier Peter Carl Fabergé tweeënvijftig eieren (aanvankelijk) in opdracht van Tsaar Alexander III. De eieren, gemaakt van goud, platina en edelstenen, moesten uniek zijn en ook steeds een bepaald thema hebben. Na het overlijden van Tsaar Alexander III zette zijn opvolger Nicolaas II deze traditie voort. Alleen wilde deze tsaar twee eieren per jaar: één voor zijn vrouw Alexandra Fjordorovna en één voor zijn moeder. Het laatste Fabergé-ei dateert van 1917, het jaar van de Russische Revolutie, waarin Tsaar Nicolaas II werd afgezet, en kon ook niet meer worden afgemaakt.

Eitje van 12,5 miljoen euro
Van de 52 Fabergé-eieren die ooit zijn gemaakt, is van 43 bekend waar en in wiens bezit ze zijn. De meeste bevinden zich verspreid over de wereld in diverse musea. Verder zijn er 17 in particulier bezit. En Koningin Elisabeth II van Engeland heeft zo haar eigen nestje, met vijf  ‘legseltjes’ van de beroemde Russische goudsmid.

Dat het bezit van zo’n Fabergé-kleinood je geen windeieren legt, mag blijken uit het feit dat in 2007 een Fabergé-ei bij Christie`s in London over de toonbank ging voor 12,5 miljoen euro.

Ook een leuke waardeontwikkeling kende het ‘Winter-ei’ van Fabergé, dat in 1949 werd gekocht voor $ 5000,- en in 1994 een bedrag van 5,6 miljoen dollar opleverde om vervolgens in 2002 weer te worden doorverkocht voor  8,7 miljoen dollar. Daar kan geen aandeeltje Koninklijke Olie tegenop.

Gouden Fabergé met Vacheron Constantin horloge
Maar het record is van meer recente datum. In 2014 kocht een Amerikaanse handelaar in oud ijzer op een antiekbeurs een gouden kunstvoorwerp voor $ 14.000,-  Het betrof een gouden ei van ongeveer 8 centimeter groot, versierd met diamanten en saffieren met binnenin een horloge van het luxe merk Vacheron Constantin.

De handelaar wilde aanvankelijk het ei doorverkopen aan een goudsmelter. Maar niemand was bereid om ook maar die kostprijs van veertienduizend euro te betalen. Uiteindelijk kwam hij er na wat onderzoek op Google achter dat het ging om een vermist Fabergé-ei dat tsaar Alexander III in 1887 aan zijn vrouw Maria Feodorovna had geschonken als Paascadeau.

Inmiddels heeft de handelaar het ei doorverkocht aan een verzamelaar, die er met liefde  30 miljoen dollar voor ‘aftikte’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen