Exposities rond ‘100 jaar Hoogovens’ in Museum Kennemerland en Stadhuis Beverwijk

De IJmond en staal zijn al honderd jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ter gelegenheid van een eeuw hoogovens zijn er op meerdere plaatsen exposities.

(bronnen: NH Nieuws / Gemeente Beverwijk / Wim Meijer Fotografie)

In Museum Kennemerland is op dit moment de expositie ‘Buiten de poort’ te zien, terwijl in het Stadhuis het Lucasgilde exposeert met zowel figuratief als abstract schilderwerk.

De expositie ‘100 jaar Hoogovens buiten de poort’ in Museum Kennemerland laat de invloed van Hoogovens op de omgeving zien. In de jaren van bloei dreef de plaatselijke  middenstand op Hoogovens. Ook dankt de IJmond haar rijke verenigingsleven aan de eeuweling. Veel sportclubs zijn opgericht door Hoogovens-medewerkers. Herinneringen en anekdokes
De expostie in Museum Kennemerland in Beverwijk is momenteel het Mekka voor oud-Hoogovensmedewerkers. In de tentoonstellelingsruimte halen ze herinneringen op en worden anekdotes verteld. Jil Tukker ziet het allemaal lachend aan. De oud-Hoogovens-man is vrijwilliger in het museum. Een ‘baan’ die hem op het lijf is geschreven, want het staal zit hem als het ware in het bloed.

Tukker: “Ik heb een prachtige tijd gehad bij Hoogovens en vind het mooi aan deze expositie te mogen meewerken. Het is ontzettend leuk om de grote invloed van het bedrijf op de omgeving te zien.” Tot eind januari 2019 is Museum Kennemerland één van de musea in de IJmond waar exposities over 100 jaar Hoogovens zijn te zien. Lucasgilde in Stadhuis
IN het Stadhuis van Beverwijk kan men in de publiekshal gedurende de openingsuren de expositie ‘100 jaar Hoogovens’ bezoeken met schilderwerk van leden van het Lucasgilde. Deze tentoonstelling, die zowel abstract als figuratief omvat, richt zich op de vele facetten en invloeden van het staalbedrijf, zoals de gebouwen, het proces, de invloed op het omringende duinlandschap, werkgelegenheid, maar ook milieuvervuiling.werk toont rond het staalbedrijf en de invloed.

De expositie van het Lucasgilde is te zien tot en met 21 juni.

Hieronder een uitgebreide fotoserie van het werk van het Lucasgilde: 

Reacties