Column van de Dag: Saskia Olivier, klassiek homeopaat, stelt zich voor

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde. Vandaag de eerste column van Saskia Olivier, klassiek homeopaat

Om meteen maar met de deur in huis te vallen…..homeopathie werkt wel!

Mijn naam is Saskia Olivier en ik ben klassiek homeopaat in Castricum. Mijn praktijk is gesitueerd in het ’t Oude Administratie Gebouw’ op Duin & Bosch, in een kamer met uitzicht op prachtige beuken en de vijver.

Waarom ‘klassieke’ homeopathie en niet gewoon homeopathie? Klassiek klinkt sommige mensen soms als oubollig in de oren. Maar dat is homeopathie zeker niet! Integendeel, het is een geneeskunst die volop in ontwikkeling is.

Het woord klassiek betekent in dit geval dat de homeopaat steeds de zieke persoon centraal stelt om  de ziekte te genezen. Dat klinkt logisch, maar vaak wordt in de geneeskunst alleen naar de symptomen gekeken en niet naar de persoon die de klachten heeft. Als klassiek homeopaat onderzoek ik de symptomen én de zieke persoon, en daar stem ik de behandeling op af.

Saskia Olivier in haar praktijk in Castricum

Hooikoorts
Zo had ik deze week een man op consult met hooikoorts. Zijn symptomen van hooikoorts waren:  lopende neus, tranende ogen, met enorme niesbuien. Dat zijn veelgehoorde klachten van hooikoorts. Dan  vraag ik door op wanneer de klacht is ontstaan en hoe hij omgaat met de klachten. De één werkt namelijk gewoon door, de ander zit alleen maar op de bank, en deze meneer had er zo’n last van dat hij zich irriteerde aan alles en iedereen. Deze meneer bleek een grote voorliefde te hebben voor koken, maar met deze klachten kon hij niets proeven en ruiken. Koken bleek zijn manier van ontspanning, gevolg: de spanning kon hij niet lekker kwijt, waardoor er enorme irritatie ontstond bij hem. Opeens wordt een ‘algemene klacht’ dan persoonlijk.

Het persoonlijke verhaal, samen met de emotionele en lichamelijke klachten bepaalt welk homeopathisch middel ik voorschrijf. Omdat het middel wordt voorgeschreven op maat en persoon merken patiënten dat andere klachten die er zijn, meegaan in de genezing. Zo ook bij deze meneer. De obstipatie, waar hij al zo lang last van had, die is na inname van het middel ook verdwenen!

Klassieke versus klinische homeopathie
Deze meneer had trouwens al een aantal ‘hooikoorts-middelen’ geprobeerd. Deze had hij bij de drogist gekocht. Dit wordt de klinische homeopathie of ook wel de complex homeopathie genoemd. In de flesjes zitten meerdere homeopathische middelen in een vloeistof of in pillen geperst. Middelen die hun waarde hebben bij bepaalde aandoeningen, zoals in dit geval hooikoorts. Als u dit  inneemt en u bent gevoelig voor één van die middelen, dan kan zo’n pil helpen. Maar vaak is dat ook niet ’t geval. Dan wordt er geroepen: de homeopathie helpt niet, werkt niet! Maar dat is echt een misverstand! Degene die dat heeft ingenomen voor zijn klacht is gewoon niet gevoelig voor de middelen die in dat middel zitten. Een klassiek homeopaat zoekt het middel wat wél heel precies past bij de aandoening én de persoon. Zo ook bij deze meneer; hij kreeg een homeopathisch middel wat niet bij de drogist te krijgen is.

Van afgebrand tot beter in ‘t vel
In mijn praktijk behandel ik ook mensen met burn-out en burn-out-achtige klachten. Dan is het voor veel mensen wel duidelijk dat de persoonlijke factoren hierbij een grote rol spelen. Wat voor de één een werksituatie is die misschien wel vervelend is, is voor de ander een situatie waar hij of zij echt ziek van wordt. Een echte burn-out is een ingrijpende ziekte, waarbij het lichaam geheel ontregeld is geraakt. Als homeopaat ga ik dan met de patiënt op zoek naar wat voor hem of haar nou specifiek zo ziekmakend was. En daar zetten we de homeopathie op in. Gevolg; de gevoeligheid voor bepaalde situaties nemen weer normale proporties aan, het lichaam herstelt zich weer langzaam, energie neemt toe, lichamelijke en emotionele klachten nemen af. Kortom van afgebrand tot beter in ‘t vel.

Ziekte en gezondheid heeft me altijd al geboeid. Mijn opa was huisarts, mijn moeder was verpleegkundige in hart en nieren en ook mijn broer en zus werken in de gezondheidszorg. Naast mijn praktijk “Homeopathie Noord-Holland” werk ik als verpleegkundige. Ik leer steeds weer bij op het gebied van medische kennis. Ook in de reguliere geneeskunst zie ik dat de persoonlijke kenmerken gelukkig steeds meer in de behandeling worden meegewogen. Ziekte en gezondheid heeft niet alleen met de omstandigheden te maken, maar ook met de persoon zelf. Ik zie het iedere dag in mijn praktijk. Homeopathie werkt!

Meer weten over homeopathie en over ‘Homeopathie Noord-Holland in het bijzonder? Kijk op de website Homeopathie Noord Holland of bel met Saskia Olivier: 06-29566438

Reacties

article
43373
Column van de Dag: Saskia Olivier, klassiek homeopaat, stelt zich voor
Vandaag een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die
https://beverwijk.nieuws.nl/lokaal/20180512/column-van-de-dag-marga-van-koeveringe-shiatsu-therapeut-stelt-zich-voor-2-2/
2018-05-12T21:39:12+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/43/2018/05/12213553/5I5A0770-Wim-Meijer-Fotografie-logo-homeopathie.jpg
Castricum, Column van de Dag, Het Oude Administratiegebouw, homeopaat, homeopathie, Saskia Olivier
Algemeen, Sport en Gezondheid