Bastaardsatijnrups zorgt voor ‘irritatie’ op stranden en in duinen Kennemerland

Foto: Wikipedia - S.v.d.Molen

Ongekend mooi strandweer in deze meimaand, alleen… de bastaardsatijnrups kan uitgerekend in deze maand zorgen voor jeuk, geïrriteerde slijmvliezen en koorts.

Voor de zonaanbidders en strandliefhebbers zijn het op dit moment ongekend mooie tijden. Zelden liepen in de maand mei de temperaturen al zo hoog op, en even zo zelden waren de stranden zo vroeg in het jaar al zo druk bezet. Eén nadeeltje: in deze tijd van het jaar zijn strand en duinen ook het domein van de bastaardsatijnrups, een beestje van pakweg 2 tot 3 centimeter lang en voorzien van een overdosis brandharen. En die brandharen (een volwassen rups heeft er tot wel 1 miljoen!) zijn de grote boosdoeners. Ze zorgen voor huidirritatie, jeuk, geïrriteerde slijmvliezen en zelfs koorts.

De klachten zijn vergelijkbaar met die van de eikenprocessierups die vooral in bosgebieden voorkomt. Ook in Wijk aan Zee zijn de bastaardsatijnrupsen gesignaleerd, in de duinen vlak aan het strand en op het strand. In de maand juni  verdwijnen de rupsen weer.

Aangeraden wordt om contact met de rupsen te vermijden.  Mocht je onverhoopt toch in contact komen met de rupsen en irritatie ervan ondervinden is het advies:

  • Was of spoel de huid en ogen goed met water.
  • Was zonodig ook de kleding op 60 ºC.
  • Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts en meld uw klachten ook bij GGD Kennemerland: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen