Column van de Dag: “Onbekend maakt onbemind”

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag de tweede column op Nieuws.nl van Marga van Koeveringe, iokai-Shiatsutherapeut in het Oude Administratiegebouw in Castricum, waar ook haar praktijk Oprecht & Rechtop is gevestigd. Vandaag laat ze haar lezers kennismaken met Do-In.


“Onbekend maakt onbemind” (door: Marga van Koeveringe)

“Wat is Do-In? Hebben ze weer iets nieuws bedacht?” hoor ik je al denken. Maar nee, het is niets  nieuws. Je weet wat ze zeggen: “Onbekend maakt onbemind.” Do-In is een traditie die afkomstig is uit de Oosterse geneeswijze en vanuit de ‘Martial Arts’. Je laat de energie door je lichaam heen stromen om je gezondheid te versterken, zowel lichamelijk als mentaal.

Dit is net iets anders dan de vele bewegingsvormen die wij kennen. Bij de meesten zorg je ervoor dat je weer in balans komt met je lichaam. Bij Do-In zijn de oefeningen gekoppeld aan de energiebanen in het lichaam. Deze energie banen zijn verbonden met je organen. Door de verschillende houdingen, strekkingen en (adem) oefeningen stimuleer je de energie naar de organen. Je helpt je eigen gezondheid door energie op te roepen, doorstroming te bevorderen en zo je balans te verbeteren op basis van de Oosterse geneeswijzen .

“Na afloop was ik fris, actief en tegelijkertijd ontspannen”

Mijn ervaring
Tijdens mijn shiatsu opleiding begon elke lesdag met Do-In. Ik weet nog dat ik in het begin dacht: Wat doe ik hier? Wat is de bedoeling? Vanuit mijn dansachtergrond was ik veel fysiek werk gewend, en dit was compleet iets anders.

Ik had eerst het idee dat ik een stap achteruit deed, het was allemaal zo makkelijk voor mij. Later ervoer ik pas hoe heerlijk relaxt en ongecompliceerd dit was. Ik nam mijn lichaam waar zonder te hoeven presteren en zonder oordeel. Na afloop was ik fris, actief en tegelijkertijd ontspannen. Mijn hoofd was leeg en zo ging ik verder met de lessen shiatsu. Wat was dat fijn!  Kon het nog beter?

Constante energie
Met je geest stuur je jouw lichaam aan, met jouw lichaam kun je jouw geest weer beïnvloeden. Denk maar aan de invloed van je gedachten patronen. Wanneer ik met collega’s een ‘feel good’ dagprogramma draai, kent niemand Do-In. Zodra we beginnen met een aantal oefeningen, voel je de energie veranderen in de ruimte. Wanneer we de oefeningen laten uitvoeren in tweetallen verandert de energie weer opnieuw.

“Leer het te doen en leer ervaren wat het met je doet”

Nu jij?!
Ik krijg hele leuke reacties van mijn cursisten over Do-In: “Het is net Japanse yoga”, of “Het helpt beter dan mijn eerdere therapie.”  of  “Het schept rust in mij.” “Het is net bewegingsmeditatie.”

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan, alleen voor jezelf?

Je hebt geen ervaring nodig. Iedereen kan Do-In volgen. Het enige wat er van je gevraagd wordt, is dat je openstaat voor de ervaring van je eigen geest en lichaam. Leer het te doen en leer ervaren wat het met je doet.

Met Do-In kun je heel veel goed doen voor je zelfherstellend vermogen, zonder dat je jezelf echt moet inspannen. Daarom wil ik graag een extra groep starten voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Do-In is een stressvrije bewegingswijze en is ondersteunend bij het omgaan met stress na de diagnose. Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort activiteiten meetbaar gunstig zijn voor de hersenactiviteit, gemoedstoestand,  hormoonhuishouding en voor specifieke DNA schakelaars. Door de stressrespons te leren beïnvloeden kan het negatieve effect van stress afgeremd worden. Voor het DNA is dat essentieel.

Ben je nieuwsgierig naar Do-In?  Heb je belangstelling voor de extra groep? Laat het me weten via een bericht op: www.oprechtenrechtop.nl of bel! In september 2018 begint de volgende cursus: meer informatie vind je op: www.oprechtenrechtop.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen