Bosw8er Evert-Jan Woudsma brengt de natuur in de klas

Foto: Wim Meijer Fotografie

Spullen uit de natuur, vogelgeluiden, bijzondere eigenschappen van bomen en planten en het soms uitsloverige paringsgedrag van dieren.

Van alles komt voorbij gedurende de anderhalf uur dat Evert-Jan Woudsma de natuurlijke omgeving van het duingebied even heeft verruild voor het klaslokaal.

Na 13 jaar boswachter in dienst van PWN is Evert-Jan sinds enkele maanden zelfstandig ‘Bosw8er’, met als doel: zoveel mogelijk mensen de natuur te laten beleven, dit vanuit de overtuiging dat wie natuur belééft vanzelf ook gemotiveerd wordt om natuur te beschermen. En op hoe jongere leeftijd dit gebeurt, hoe beter in de toekomst voor de natuur zal worden gezorgd.

Om die reden heeft ‘Bosw8er’ Evert-Jan dan ook (naast tal van activiteiten voor volwassenen, zoals belevings- en themawandelingen, fotowandelingen, natuurworkshops, etc.) speciale activiteiten opgezet voor de jeugd, zoals ‘Bosw8er junior’ en ‘Bosw8er in de klas’.

Bosw8er in de klas bij de Kariboe
Gedurende ‘Bosw8er in de klas’ laat Evert-Jan de jeugd kennismaken met een aantal bijzonderheden van de natuur. Anderhalf uur lang heeft de jeugd even geen belangstelling meer voor het mobieltje, de tablet of computer, maar hangt met zichtbare verbazing en verwondering aan de lippen van de Bosw8er, zo bleek afgelopen donderdag op basisschool de Kariboe in Heemskerk.

Iedere vogel zijn eigen lied
Wat doet een boswachter zo al? Wat heb je als boswachter nodig en waarom? Wat voor geluid maakt welke vogel, en waarom maken ze die geluiden? Het is een greep uit de talloze vragen die voorbijkwamen en waar Evert-Jan op een boeiende manier op in ging.

Wat bleek was dat alleen al met vogelgeluiden een hele workshop gevuld zou kunnen worden. Via een geluidsbox liet Evert-Jan allerlei vogelgeluiden horen, die, naarmate men ze vaker hoorde, ze ook steeds meer herkenbaar werden, al was het alleen al omdat ze vaak hun eigen naam bleken te roepen, zoals de koekoek en de grutto. Dat het lieflijke vogelgeluid lang niet altijd zo lieflijk is bedoeld, maar juist bedoeld is om het eigen territorium te beschermen en concurrerende mannetjes weg te jagen, werd ook meteen duidelijk gemaakt.

Boswachtersspel
Een soort hoogtepunt van ‘Bosw8er in de klas’ vormde het Boswachtersspel. Hierbij werd telkens een van de leerlingen aangewezen als boswachter. Die mocht dan, compleet met boswachtershoed, even de klas verlaten. In die tussentijd liet Evert-Jan een natuurvoorwerp zien aan de andere leerlingen in de klas. Bij terugkomst in de klas was het aan de ‘aangewezen boswachter’ om door middel van vragen er achter te komen wat het natuurvoorwerp was. Vanzelfsprekend had ieder natuurvoorwerp ook meteen weer een eigen verhaal, zoals de dennenappel, die meteen aanleiding vormde voor een ‘uitstapje’ naar het onderwerp voortplanting.

Praatstok
Hoe snel de tijd verstrijkt als je in de natuur bent of over de natuur praat, bleek gedurende deze ‘vruchtbare’ donderdagochtend. Veel te snel diende zich de laatste tien minuten aan waarin de leerlingen nog even vragen konden stellen aan Evert-Jan. Dit, uitsluitend via de ‘praatstok’. Om een ongestructureerde kakofonie van door elkaar gestelde vragen te voorkomen werd afgesproken dat uitsluitend de leerling die de ‘praatstok’’ kreeg aangereikt een vraag mocht stellen, terwijl de anderen dan luisterden. De ‘praatstok’ bleek een perfect functionerende toverstok te zijn.

Op de foto met de Bosw8er
De ‘Bosw8er in de klas’-sessie werd na anderhalf uur afgesloten op het natuurlijke schoolplein van de Kariboe met een gezamenlijke foto, want ja: op de foto met een échte ‘Bosw8er’ dat doe je niet elke dag!

Meer Bosw8ers-activiteiten
Inmiddels zijn er al een heel aantal scholen die zich bij Evert-Jan hebben gemeld voor ‘Bosw8er in de klas’. Daarnaast heeft Evert-Jan dus ook zijn Bosw8er Junior programma. Dan gaat hij met de jeugd ook werkelijk bos en duinen in om de natuur van dichtbij te beleven. En dan blijkt dat achter iedere boom, ieder plantje en elk dier een eigen verhaal schuilgaat. Een verhaal dat Evert-Jan graag vertelt.

Kijk voor meer informatie over zowel natuur-activiteiten voor jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Meer foto’s
Hieronder meer foto’s van van ‘Bosw8er op school’ bij de Kariboe. Klik op de foto voor een grotere (downloadbare) versie. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen