Feestelijke opening nieuwe natuurbrug Duinpoort

Foto: Charles Duijff

Prorail opent op vrijdag 13 juli de derde natuurbrug, nu over het spoor tussen Haarlem en Zandvoort, waardoor nu drie natuurgebieden met elkaar zijn verbonden en flora en fauna zich grenzeloos kunnen verspreiden over de Kennemerlandse duingebieden ten zuiden van het Noordzeekanaal.

(Foto’s en tekst: Charles Duijff)

Van ‘nature’ ben ik nieuwsgierig naar alles wat in onze prachtige omgeving wordt gerealiseerd ter verbetering van natuuromstandigheden. De laatste van drie natuurbruggen in onze regio wordt vrijdag 13 juli 2018 officieel geopend. Ik kan niet bij de opening zijn, maar kreeg van projectleider Prorail toestemming om op locatie wat foto’s te maken. Ik feliciteer Prorail en alle betrokkenen met het bereikte resultaat.

De laatste bouwmaterialen, overtollig zand en wortelresten werden vandaag verwijderd. Waar nodig werd het terrein ook geëgaliseerd (hieronder op het dak de brug)  Anders dan op brug de Zandpoort aan de Zandvoortselaan, waarop nog een hek staat, is de brugovergang Duinpoort toegankelijk voor groter wild, zoals herten en vossen. Dat geldt ook voor brug de Zeepoort aan de Zeeweg in Bloemendaal. De constructie van natuurbrug Duinpoort wijkt af van de twee overige bruggen. Meer informatie omtrent technische details via onderstaande website-links.

(hieronder trein komend vanaf Zandvoort rijdt onder de nieuwe brug) Trein komend vanaf Overveen doet hetzelfde (bron Prorail) Groter leefgebied voor dieren

Ten noorden van het spoor tussen Zandvoort en Haarlem liggen de Kennemerduinen en het Kraansvlak. En aan de zuidkant liggen het landgoedbos De Koningshof en landgoed Elswout. Deze natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het nieuwe ecoduct over het spoor verbindt nu noord en zuid. Zo krijgen veel dieren een groter leefgebied en kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden. Wellicht dat de hertenpopulatie voortaan kiest voor dit ruimere territorium, in plaats van Zandvoort dorp, waar ik heden morgen weer een groepje bij een flat aantrof. Van reeën tot aardbeienvlinders
Dieren zoals reeën, boommarters, zandhagedissen en hazelwormen kunnen nu het ecoduct gebruiken. Maar ook insecten zoals zandloopkevers en vlinders. Bijvoorbeeld bruine eikenpages, heivlinders en aardbeienvlinders. Ook veel plantensoorten hebben baat bij het ecoduct.

7000 hectare duingebied

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug die in dit duingebied is aangelegd. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg (Zeepoort) en de Zandvoortselaan (Zandpoort). Dankzij deze drie natuurbruggen ontstaat er één groot duingebied van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben. Lees meer over de natuurbruggen op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland(link is external).

Provincie

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen