Gewichtsconsulent Silvia Heijmans geeft tips voor een smakelijke vakantie zonder extra kilo’s

Foto: Pixabay

Iedere week een columns op Nieuws.nl van een ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag geeft gewichtsconsulent Silvia Heijmans tips voor een smakelijke vakantie zonder ‘post-vakantie-kilo’s’.

(foto: Florens van der Put)

Heerlijk! Het is bijna zomervakantie. Geen wekker, niet zo veel verplichtingen maar tijd om lekker te relaxen en te genieten van het mooie weer. Tenminste, dat laatste hopen we dan. Zeker is het nooit in ons landje.

All-Inclusive vakantie, tuinfeestjes, barbecue, terrasje pakken en een lekker ijsje. Het hoort allemaal bij vakantie. Een paar extra kilo’s kunnen het gevolg zijn. En daar heb je natuurlijk géén zin in. Hoe voorkom je nu dat je na de vakantie (weer?) aan de bak moet om die paar kilo’s te laten smelten? Ik geef een paar tips

  • Ontbijt altijd! Het is misschien een inkopper, maar het ontbijt is belangrijk. Zorg voor een goede samenstelling van dat ontbijt. Het liefst zijn alle voedingsgroepen aanwezig. Neem bijvoorbeeld yoghurt met muesli en fruit. Of maak roerei en eet dat met volkoren brood en daarbij een schaaltje fruit. Het fruit in dit ontbijt zorgt voor snelle energie, waardoor je lekker aan je dag kan beginnen. Het brood of de muesli zorgt voor energie die wat langzamer vrijkomt en ook wat langer duurt. Door de eiwitten in de yoghurt of het ei blijf je ook lang verzadigd. Als je goed hebt ontbeten, heb je minder snel weer trek. Zo bezwijk je minder snel voor iets lekkers bij de koffie.

    (foto: Pixabay)
  • Heb je uitgeslapen? Neem ook dan een goed vullend ontbijt! De lunch kan je dan overslaan. Neem na een paar uur wel iets tussendoor. Het liefst iets van fruit of rauwkost. Dat is goed voor de vitamines en de vezels. Zo blijven je darmen ook goed op gang.  Maar het is natuurlijk wel vakantie dus als het een keer iets anders wordt, dan moet dat ook kunnen. Eet in elk geval een paar uur na het ontbijt iets, anders duurt het wel erg lang voordat je weer eet. Dan loop je het risico dat je bij het diner door de trek helemaal los gaat.
  • Drink voldoende water. Als het wat warmer is, heb je wat meer water nodig. Logisch want je zweet. Water zorgt er voor dat je gevuld blijft. Als je te weinig drinkt kan je een hongergevoel krijgen. Een beetje gek, maar zo werkt dat. Mocht je denken dat je iets moet eten, terwijl het geen “etenstijd” is, probeer dat eerst of het met wat te drinken over gaat.

    (foto: Pixabay)
  • Drink liever geen frisdrank. Ook geen light! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, dit is zo een makkelijke manier om calorieën te besparen. Drink je frisdrank dan drink je gewoon opgeloste suiker met een kunstmatig smaakje. Je hebt er voedingstechnisch echt helemaal niets aan. Zoetstoffen doen hetzelfde in je lichaam als suiker. Het zijn dan wel geen directe calorieën maar wel indirecte. Ze zorgen er namelijk bij veel mensen voor dat ze trek krijgen.
  • Drink geen alcohol, tenzij je een ijzeren discipline hebt en het er bij 1tje kan laten. Tja dit is best wel een lastige. Vakantie, eten in een restaurant of een terras, een drankje hoort daar vaak wel bij. En als je ook al geen frisdrank drinkt, wat dan? Dat brengt mij bij de volgende tip:
  • Je hoeft niet alles te laten. Maar kies wel. Wees dus niet te streng voor jezelf. Dat houdt niemand vol. Neem het ene wel maar dan het andere niet. Dus bijvoorbeeld niets bij de koffie maar later wel een ijsje. Toch niet dat ijsje maar wel een wijntje. Geen croissant bij het ontbijt maar wel een luxe broodje bij de lunch. Zo geniet je wel van alles en hoef je jezelf niet alles te ontzeggen.
  • Probeer te blijven bewegen. Begin de dag met een wandeling of zwem een paar baantjes. Speel met de kinderen een potje voetbal of tennis. Loop naar het terras of het restaurant.  Huur een fiets of neem je fiets mee als dat kan.  Alle beetjes helpen.

    (foto: Pixabay)
  • Ga je barbecueën? Kies dan voor de magere vleessoorten of voor gevogelte. Houd het bij twee stukjes vlees. Normaal eet je bij het avondeten ook geen vijf stukken vlees. Dus nu ook niet. Eet er lekker salade of groente van de barbecue bij. Laat het brood liggen en eet geen vette sausen.

Vakantie hoeft niet te betekenen dat je kilo’s aankomt. Je hoeft jezelf ook echt niet alles te ontzeggen. Geniet, maar kies. Hele fijne vakantie!

Wil je meer weten over mij of mijn praktijk? Kijk dan op www.yourweight.nl of stuur een e-mail naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen