100 jaar ‘Hart van Europa’ groots gevierd in Beverwijk

Foto: Vereniging Grote Kerk Beverwijk

Stichting Hart van Europa en de Vereniging Grote Kerk Beverwijk organiseren vanaf 21 september tal van activiteiten in kader van ‘100 jaar Hart van Europa’; tentoonstelling, concerten, dansvoorstelling en lezingen vanaf vrijdag 21 september.

Met het eind van de eerste wereldoorlog in 1918 begon het Europa zoals we dat nu kennen. Met de vrede van Versailles stak er een westenwind op die de toon zette voor de eeuw die daarop volgde. Tsjechië en Slowakije maakten zich los uit het Oostenrijkse Keizerrijk en gingen verder als Tsjecho–Slowakije.

In dat kader organiseren de Stichting Hart van Europa en de Vereniging Grote Kerk Beverwijk allerlei activiteiten om daarbij stil te staan. Dat gebeurt met een tentoonstelling ‘100 jaar hart van Europa’, met verschillende concerten, een dansvoorstelling van een school voor de kunsten uit Bystré, met aandacht voor kinderboeken en illustraties daarbij en met een lezing over Europa van een Tsjechische Chartist en historicus. Ook zal een bus vol muzikanten een felicitatiereis uit Noord Holland naar Tsjechië maken.

Opening op 21 september
Op 21 september 17.00 uur vindt het openingsfeest plaats waaraan iedereen vrij kan deelnemen. De opening van de tentoonstelling ‘100 Jaar Hart van Europa’ wordt verricht door de Tsjechische ambassadeur in Nederland H.E Jana Reinisová. Daarna is er een gezamenlijke maaltijd van alle gasten. Iedere gast brengt iets te eten mee dat dan gezamenlijk wordt opgegeten. Burgemeester Milos Sejkora uit het Tsjechische Bystré zal de maaltijd openen. Bystré speelt een belangrijke rol in de viering van de 100 jaar. Kunstenaars uit die streek zullen naar Beverwijk komen en de Nederlandse bus muzikanten zal op 20 oktober Bystré aandoen.

9e symfonie van Dvorak
Het derde deel van het programma dat om 19.00 uur begint is een jazz-bewerking van de 9e symfonie van Dvorak, ‘De Nieuwe Wereld’. Deze bewerking is geschreven door contrabassist Bas Kisjes. Het wordt gespeeld door Jasper van Damme , saxofoon, Dirk Balthaus, piano, Joost Kesselaar, drums en Bas Kisjes, contrabas.
Bas Kisjes’ jazzbewerking van ‘De Nieuwe Wereld’ zal worden ingeleid door burgemeester Martijn Smit van Beverwijk.

Ballonkunstenaar
Ballonkunstenaar Ricardo gaat ter plekke een tank van ballonnen maken op ware grootte. Deze zal dan ook in de Grote Kerk te zien zijn. In 1991 schilderde de Tsjechische kunstenaar David Cerny een Russische tank, die in het centrum van Praag stond opgesteld als oorlogsmonument, roze. Daarmee werden zowel de kunstenaar als de tank wereldnieuws.

Beverwijk nauw verbonden met Tsjechië
Vanuit Beverwijk bestaan nauwe verbindingen met Tsjechië. Honderden kunstenaars zijn over en weer gereisd. Zo zong  Tremenda in Tsjechië en jaarlijks komen beeldende kunstenaars uit Klatovy naar Ezels en Kwasten naar Wijk aan Zee. Ook komen jaarlijks schakers uit Bystré naar het Tata Steel schaaktoernooi.

Reacties