Gezellig ‘beestenboel’ tijdens Kleindierenkeuring in informatieboerderij Zorgvrij

Foto: Wim Meijer Fotografie

Krielkippen, Barnevelders, Serrama’s en konijnen stelen de show tijdens de kleindierkeuring en -tentoonstelling van S.V. Zuidkennemerland.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

We zijn het al lang niet meer gewend: een tuin met kippenren en een konijnenhok. Voor de meeste jongeren is het een compleet onbekend fenomeen, maar voor veel ouderen is het een dierbare herinnering. Toegegeven, die kippen liepen ook niet in de tuin van mijn ouders, maar dat konijnenhok dat was er, zo nu en dan zelfs compleet met een heel nestje jonge konijntjes.

En helemaal zonder kippen hoefde ik het ook niet te doen in mijn jeugd, want ook bij de ouders van mijn buurtvriendinnetje (het bijzondere wil dat haar achternaam ‘Konijn’ was) stond een kippenhok, en mocht ik regelmatig mee eieren rapen.Kleindierkeuring
Wat dat betreft was het voor mij gisteren, zondag 7 oktober, een soort ‘Trip down Memory Lane’: de kleindiertentoonstelling van S.V.Zuidkennemerland in informatieboerderij Zorgvrij in recreatiegebied Spaarnwoude. Pakweg zo’n 100 kooien stonden afgelopen weekend opgesteld met daarin vooral veel kippen, die in het kader van de keuring werden geacht aan de hoogste eisen te voldoen.Welke eisen? Leo van de Wetering, lid van het eerste uur van Haarlemse kleindiervereniging kan er alles over vertellen. Al 30 jaar is hij lid en inmiddels, na een studieroute van bijna 13 jaar, gediplomeerd keurmeester. Zoals hij zelf zegt: “je bent nog eerder meester in de rechten dan keurmeester van pluimvee”. Vreemd is dat niet, want je moet nogal wat kennis in huis hebben om alles van alle kippen te weten.

Meer dan 180 soorten kippen, en dan zijn de kleinsten nog niet meegerekend
Leo hierover: “Kijk, de ene kip is de andere niet. Alleen in Nederland hebben we al 91 verschillende soorten krielkippen, ieder met hun eigen eigenschappen waarop ze moeten worden gekeurd. Daarnaast heb je dan ook 93 grote rassen. En dan heb je ook nog de zogenaamde Serrama’s, de kleinste kippensoort ter wereld, zo’n 10 jaar geleden vanuit Maleisië geïmporteerd, en nu ook bij ons helemaal ingeburgerd”.Karakter
Dat voor Leo als keurmeester geen enkel ras meer geheimen voor hem heeft is al snel duidelijk. Zijn verhaal omvat niet alleen de kleur en de tekening van de kippen van de diverse rassen, maar ook de karaktereigenschappen, variërend van (letterlijk) opvliegend, tot handtam.
“Kijk, ik fok kippen vooral op karakter”, vertelt Leo. “Ik sta hier met mijn kleinzoon. Als klein ventje stond hij al de kippen te voeren. Dan kun je niet hebben dat je kippen hebt die meteen naar je beginnen te pikken. Wij willen juist, ook met zo’n tentoonstelling als deze, kinderen laten kennismaken met de dieren en ze laten merken dat ze kippen ook kunnen aaien en vasthouden”.Vergrijzing
Dat de jeugd op een positieve manier kennismaakt met kleindieren is ook belangrijk voor de kleindiervereniging Zuidkennemerland zelf. De vereniging heeft, zoals zoveel verenigingen, ook te maken met vergrijzing. Behalve keurmeester Leo, zijn ook voorzitter Willem Smit en secretaris Cor Giesberts bang dat de jeugd kippen straks alleen nog maar kent van het stukje ‘plofvlees’ op hun bord of van de nuggets van de welbekende fastfoodketen. Hun hoop is dan ook dat tentoonstellingen zoals deze jongeren kunnen enthousiasmeren zodat ze nu en dan hun tablets, laptops en smartphones even verruilen voor de echte ‘tastbare natuur’.Klik HIER voor meer informatie over de kleindiervereniging S.V.Zuidkennemerland.

Uitgebreide foto-impressie Kleindierkeuring en -tentoonstelling
Hieronder een uitgebreide foto-impressie van de keuring en tentoonstelling. Klik op de foto’s voor grotere (downloadbare) versies.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen