Ruïne van Brederode ‘place to be’ voor vleermuizen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het heeft iets moois, het heeft iets dreigends en het heeft toch vooral iets van ‘vervlogen tijden’: de Ruïne van Brederode. Het zijn de restanten van het 13e eeuwse kasteel dat ooit werd neergezet door Willem I van Brederode.

Mikpunt van twisten
Zoals de decoratieve restanten bewijzen heeft het kasteel in de loop der eeuwen aardig wat van z’n grandeur moeten inleveren. Eerst moest het indrukwekkende bouwwerk het volledig ontgelden gedurende de Hoekse en Kabeljauwse twisten, en na in 1354 te zijn herbouwd viel het in 1426 opnieuw ten prooi aan de Kabeljauwen, werd het in 1492 gedurende de opstand van het Kaas- en Broodvolk in 1492 geplunderd door Duitse soldaten om vervolgens in 1573,  na het beleg van Haarlem,  in handen te vallen van de Spaanse soldaten die er op hùn beurt een zootje van maakten, opnieuw plunderden en het in brand staken.

Natuurlijk geconserveerd
Daarna waren de restanten van Kasteel Brederode overgeleverd aan de nukken van de natuur en met name aan het oprukkende stuifzand van de duinen. Uiteindelijk bleek dat zand een ideaal conserveringsmiddel. Want 300 jaar lang bleven de restanten onaangetast totdat deze in 1862 werden ‘opgegraven’.

Vleermuizen
Inmiddels staan de restanten van het kasteel in Santpoort al 156 jaar bekend als de Ruïne van Brederode en heeft het ook weer een functie als ideale woonomgeving. Niet voor mensen, maar wel voor vleermuizen.

(foto: Unsplash)

De Vleermuizen overwinteren op  vijf verschillende plaatsen, maar in het bijzonder in de Donjon, de kapeltoren en de twee ovens. Het gaat om tussen de 150 en 400 dieren.  En de soorten:

  • Gewone Dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus)
  • Ruige Dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii)
  • Watervleermuis (Myotis daubentonii)
  • Franjestaart (Myotis nattereri)
  • Baardvleermuis (Myotis mystacinus)
  • Gewone Grootoorvleermuis (Plecotus auritus)
  • Rosse vleermuis (Nyctalus noctula)
  • Laatvlieger (Eptesicus serotinus)

Winterslaap
Deze gevleugelde gasten hebben wel tot gevolg dat de Ruïne van Brederode nu, met ingang van 1 november, direct aansluitend op Halloween, voor publiek wordt gesloten om de vleermuizen hun winterrust te gunnen. Dat vleermuizenslaapje gaat duren tot 1 maart 2019. Daarna is iedereen weer welkom om de 13e eeuwse sfeer te komen proeven ‘in’ de Ruïne van Brederode.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen