Begroting Gemeente Beverwijk 2019 ongewijzigd vastgesteld

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

De begroting van de Gemeente Beverwijk voor 2019 is vastgesteld. Gedurende een tweedaagse bespreking gaven fracties hun visie in de algemene beschouwingen.

Hieronder een korte sfeerimpressie met een greep uit alle bijdragen van de diverse partijen in de Raad:

  • VVD
    Fractievoorzitter Heinink sprak vooral van “doen voor Beverwijk”, gezien de opgaven van duurzaamheid en het tekort aan betaalbare woningen in de stad. “Daar is het college druk mee bezig, van ambities naar plannen.” Ook sprak hij over een verkiezingsbelofte die de VVD binnenkort kan inlossen; gratis parkeren op de zaterdag. “Een motie die dit mogelijk moet maken kan op een grote meerderheid rekenen.” Die meerderheid bleek er tijdens stemming inderdaad te zijn.
  • PvdA
    Dorenbos zei dat “het goed is dat het college inzet op bouwen”, maar “de plannen op zich kosten wel veel geld.” Volgens haar kon dat op veel terreinen anders, waaronder ook het parkeren. “Wij maken ons zorgen over de dekking op lange termijn.” Het betrekken van inwoners die wonen rond die parkeerplekken was voor haar een belangrijk aandachtspunt.
  • GroenLinks
    Woordvoerder Den Hartog sprak van “grote uitdagingen waar Beverwijk de komende jaren voor staat, zoals de behoefte aan betaalbare woningen en duurzaamheid.” Niet alles kan tegelijk, vond hij. Geld is een steeds terugkerende uitdaging. “We moeten de komende jaren zorgen dat we meer ruimte hebben om iets te kunnen doen.” Hij vond dat de gemeente de laatste jaren teveel op meevallers heeft geleund.
  • SamenBeverwijk
    Voor de fractie van SamenBeverwijk bleek vergroening in de gemeente een belangrijke thema. Zo pleitte Bal voor verdere vergroening van de stad en opperde het idee van een tiny forest (een dichtbegroeid bos te grootte van tennisbaan in de stad, red.) “waar jong en oud van kan genieten.” Hij riep het college verder op om meer in co-creatie te doen met inwoners, meer dan nu het geval is.
  • D66
    Op o.a. duurzaamheid en dienstverlening kon Makbouli zich prima vinden. Volgens haar zijn in de begroting hiervoor de juiste keuzes gemaakt. “Duurzaamheid door vergroenen, en betere communicatie vanuit de gemeente naar onze inwoners.” Wat betreft wonen en de vraag naar betaalbare woningen zag ze een mogelijke oplossing in hoogbouw zonder bestaand groen aan te tasten.
  • VRIJ!
    “Dingen onderzoeken: dat lijkt dit college vooral te willen doen,” zei Uiterwijk. Ze gaf aan “het zonde te vinden dat geld wordt uitgegeven aan zaken waarvan van te voren vaststaat dat ze niet uitvoerbaar zijn.” Teleurstellend vond ze het “dat de algemene reserve hiervoor wordt aangesproken.” Ten aanzien van de zorg vreesde ze een verslechtering van de (jeugd)zorg; met name de wachtlijsten zijn haar een doorn in het oog.
  • CDA
    “Een stad waar het bruist, waar het goed toeven is en monumenten eeuwen gebruikt kunnen worden,” zei Tabak. Daar zette het college nu de juiste stappen mee. Ook de veiligheid was een belangrijk aandachtspunt voor het CDA, met name het camerabeleid. Hij noemde verder dat de woonlasten betaalbaar blijven. “De vooruitzichten zijn vooralsnog goed. Sparen voor mindere tijden, daar zijn we verder altijd voor.”
  • Democraten Beverwijk
    “Geen goede onderbouwing, een slecht plan,” zo kwalificeerde Hazeveld deze begroting. Hij herinnerde de raad eraan dat zijn fractie al eerder tegen een begroting heeft gestemd. “Wij hadden en krijgen het gelijk weer aan onze zijde.” Hij pleitte voor “meer invloed uit de buurt en toekomstbestendige financiën.” Het maken van keuzes wordt wat hem betreft onvermijdelijk: “de begroting, en het gebrek aan middelen, dwingt ons daartoe.”

Portefeuillehouder Erol: “kom met kritiekpunten”
Wethouder Erol proefde echter wel breed draagvlak in de raad voor de ambities van het college. Wat betreft de opmerkingen over het gebrek aan financiële slagkracht zei hij blij te zijn met alle feedback. “Kom ook vooral met kritiekpunten, voor ons is het gratis advies.” Hij erkende dat het college een uitdaging heeft op dit gebied. “Wel is het zo dat het college staat voor een solide financiële huishouding.” De  begroting werd na beraadslaging overigens met algemene stemmen aangenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen