Samen Beverwijk sluit zich aan bij Code Oranje

Foto: NH Nieuws

Lokale partijen uit Bergen, Beverwijk en Haarlem verbinden zich aan politieke beweging Code Oranje van Heerhugowaardse burgemeester Bert Blase, daarmee kans vergrotend om bij verkiezingen door te dringen tot Provinciale Staten.

(bron: NH Nieuws)

De Noord-Hollandse partijen die hebben ‘besloten een associatie aan te gaan met ‘Code Oranje’ zijn Trots Haarlem, Samen Beverwijk en Gemeentebelangen Bergen. De lokale partijen die zich bij de beweging aansluiten maken dit kenbaar door ‘Code Oranje’ toe te voegen aan hun oorspronkelijke naam.

Bert Blase beschouwt de stap van de partijen als erkenning van het streven om burgers meer inspraak te geven. “Dit doen zij niet zomaar. In de lokale politiek wordt dagelijks de noodzaak ervaren om meer zeggenschap aan inwoners te geven.” Eerder zei hij daarover al tegen mediapartner NH Nieuws: “We willen als het ware de democratie terugveroveren, en teruggeven aan onszelf.”

Grotere kans op zetels
Het aanhaken van de lokale partijen zal bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen het bestaansrecht van de beweging aantonen, verwacht hij. “De steun van deze partijen vergroot de kans fors dat Code Oranje doordringt tot de Staten van de verschillende provincies en de Eerste Kamer. En daarmee krijgt de omvorming van onze democratie op provinciaal en landelijk niveau de boost die broodnodig is.”

Lokale partijen die zich aansluiten bij Code Oranje blijven zelfstandig, maar worden wel geacht het streven naar meer burgerzeggenschap en vernieuwing van de democratie uit te dragen. “Met hen zijn afspraken gemaakt, waarbij enerzijds hun lokale autonomie gewaarborgd is, en tegelijk duidelijk wordt dat er eensgezindheid is in het streven naar meer burgerzeggenschap en het vernieuwen van onze democratie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen