‘Rondje langs de (bollen)velden’ boven Alkmaar

Foto: Wim Meijer Fotografie

Ieder jaar is de Bollenstreek tussen Leiden en Haarlem goed voor zo’n 2 miljoen toeristen die blijkbaar niet weten dat het grootse aaneengesloten bloembollengebied niet rond Keukenhof ligt, maar in de Kop van Noord-Holland. Reden voor Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer om een ‘rondje langs de velden’ te maken boven Alkmaar.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

De ‘bollenstreek’’… waar hebben we ’t dan over? Zowel in binnen- als in buitenland denkt men dan onmiddellijk aan het gebied tussen Leiden en Haarlem met als echt centrum de steden Noordwijk, Sassenheim, Lisse en bovenal provinciehoofdstad Haarlem. Logisch ook, want vooral daar zijn nog altijd de meest opvallende trekpleisters op bloembollengebied: Keukenhof en het Bloemencorso van de Bollenstreek. Toch worden inmiddels in de Kop van Noord-Holland beduidend meer bollen geteeld dan in die ‘originele’ bollenstreek. En dan spreken met name over het gebied boven Alkmaar, en dan gemeenten Hollandse Kroon en Schagen in het bijzonder.Grootste aaneengesloten bloembollengebied
De Kop van Noord-Holland is met zo’n twaalfduizend hectare het grootste aaneengesloten bloembollengebied op aarde. Daarmee heeft de regio een voorname positie in de internationale handel in bloembollen. Zo’n 65 procent van de productie van bloembollen vindt plaats in Nederland, waarvan ongeveer de helft in de Kop van Noord-Holland. En dat is goed te zien als je in deze tijd van het jaar een rondje maakt met de auto (en nog beter per fiets) langs Sint Maartenszee, Callantsoog, ’t Zand, Breezand, Anna Paulowna en Schagen. Volop bloeiende velden lachen je tegemoet en, ook dat is een groot voordeel, je hebt beduidend minder last van drukte en files dan rond Haarlem en Lisse.

Rondje langs de velden
Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer maakte zondag 7 april zo’n ‘rondje langs de velden’ wat leidde tot bijgaande foto-impressie als ‘opwarmertje’ voor heel veel bloemenpracht die de komende week te zien en te beleven zal zijn. Want dan staat alles weer in het teken van het Bloemencorso van de Bollenstreek dat zaterdag 13 april zich weer een weg zal banen van de Boulevard in Noordwijk aan Zee naar de Gedempte Oude Gracht in Haarlem.Bloemendagen 
Overigens… in de komende maand komen we zeker nog terug in de Kop van Noord-Holland als daar van 27 april tot en met 1 mei de jaarlijkse Bloemendagen worden gehouden in zowel Limmen als in Anna Paulowna.

Hieronder nog meer foto’s van het bollengebied in Hollandse Kroon en Schagen

Reacties