Beer als milieuactie-‘vist’: Wel sla en vis, maar geen vlees? Voor ons geen optie naar ik vrees….

Foto: Pixabay

Terwijl milieuactivisten en vegetariërs ons aansporen geen vlees meer te eten en niet langer dier-gerelateerde producten te consumeren, denkt de dieren- en insectenwereld daar nogal anders over. Sterker nog, ze (vr)eten elkaar op.

(Tekst Charles Duijff. Alle foto’s: Pixabay)

We hebben als mens voor bijna 100% (98%) hetzelfde DNA als de chimpansee. Toch stammen we er niet vanaf, maar ik las ergens dat genetische overeenkomsten laten zien dat we wel dezelfde voorvaders hebben. Dit moet een aapachtige boombewoner zijn geweest. Tussen de 5 en 7 miljoen jaar geleden leefde deze aapachtige bewoner in Afrika. Gaande de evolutie ontstonden 20 soorten mensachtigen. Allemaal ook weer uitgestorven, behalve de laatsten.  Dat zijn de Homo sapiens sapiens, waartoe wij behoren. Kijk maar niet meteen in de spiegel….hoewel….Chimpansees eten voornamelijk plantaardig voedsel, fruit, maar ook wel insecten. Wat onze voorouders de Homo Sapiens aten, daarvan weten we zeker dat ze vlees nuttigden, omdat er in hun verblijfplaatsen fossiele resten zijn gevonden. We zijn dus al miljoenen jaren vleeseters met z’n allen. Het leven op aarde is mogelijk bij gratie van een ecosysteem, waarbij mens en dier, bomen, planten, insecten afhankelijk blijken van elkaar. Het één kan niet zonder het ander bedoel ik te zeggen. Het aanschouwen van het doden van een prooi is voor ons naar om te zien. Als ik de wetenschappers mag geloven kiest bijvoorbeeld de leeuw bij zijn jacht wel instinctmatig de zwakkere broederDe bruine beer (openingsfoto) eet voornamelijk plantaardig voedsel, zoals grassen, zaden, bessen, noten, wortels en knollen. Verder voedt hij zich met hij insecten, vis en kleine zoogdieren. Maar in sommige gebieden jaagt hij ook op grote hoefdieren, zoals elanden of rendieren. De wolf hieronder houdt ook van een vers stukje vlees…Slangen eten levende dieren die ze vaak in 1 x doorslikken. Wurgslangen doden eerst hun prooi door wurging. Het is geen fabeltjesland en daar brengt deze mijnheer de Uil u ook niet naar toe. Ook hij nuttigt vlees. Kip in dit geval, maar u weet het……. ook muizen bijvoorbeeld. Kom op, ook ik reiger maar eentje aan mijn snavel Dan die ICT spinnen met hun eigen web-site. Die houden normaliter de insectenwereld in evenwicht. Als ik het mag geloven door toedoen van de mens verdwijnen vele insectensoorten. Nuttige insecten voor ons voortbestaan zoals bijen worden ook bedreigd in het voortbestaan. Gelukkig heeft dat wel volop onze aandacht. (Hieronder spiderman/girl) Onderstaande reiger met zijn ‘hanekam’ verschalkt als hij de kans krijgt ook jonge eendjes, hoentjes en zwaantjes…. Niet alleen visser dus deze klant….meedogenloos kan hij/zij zijn Dieren doden veelal uit zelfbehoud, om te overleven dus. De mens eet dus ook al miljoenen jaren vlees. In eerste instantie -net zoals het dier- om te overleven. In onze tijd wordt het consumeren van vlees eigenlijk als ‘luxe’ beschouwd. Immers we hebben ontdekt dat voor ons voldoende plantaardige voeding bestaat met bouwstoffen en vitamines om vlees te vervangen.

Resumé

Dat de mens vlees eet is van alle tijden. We zijn volgens de evolutieleer kennelijk beestachtig van oorsprong. Over de actuele noodzaak van vlees eten kan worden gediscussieerd. Bedenk wel dat indien een verantwoorde plantaardige voedselvervanger tijdelijk of voor een langere periode niet beschikbaar zou zijn, we wellicht gedwongen weer voor vleesconsumptie zouden moeten kiezen. De schepping, of je daar nu religieus naar kijkt of op een wetenschappelijke manier, voorziet mens en dier tot op heden van het noodzakelijke plantaardige voedsel en van vlees/vis. Dat dit binnen onze wereldorde door toedoen van de mens en van de natuur (rampen als droogte etc) oneerlijk is verdeeld moge ook duidelijk zijn. Dat dieren soms op erbarmelijke wijze worden verzorgd en gebruikt/misbruikt (ik denk even aan die arme ezeltjes met stenen op hun rug) is helaas ook een feit.

Teveel CO2-uitstoot, ondermeer door veehouderij….dierenleed door gewetenloze slechte verzorging, wrede slachtpartijen vanuit religieuze overtuiging…het is nogal complex allemaal…. De gier hieronder (eigen foto) is daar niet echt mee bezig….

 

'

Reacties

article
56316
Beer als milieuactie-'vist': Wel sla en vis, maar geen vlees? Voor ons geen optie naar ik vrees....
Terwijl milieuactivisten en vegetariërs ons aansporen geen vlees meer te eten en niet langer dier-gerelateerde
https://beverwijk.nieuws.nl/lokaal/20190514/beer-als-milieuactie-vist-wel-sla-en-vis-maar-geen-vlees-voor-ons-geen-optie-naar-ik-vrees/
2019-05-14T17:08:05+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/43/2019/05/14172812/beer-milieu.jpg
Algemeen, Cultuur, Nieuws