Expositie Kerst 2019 van Lucasgilde in Grote Kerk Beverwijk

Foto: Lucasgilde

Vanaf 23 december tot en met 30 januari is in de Grote kerk in Beverwijk de expositie “Flowerpower” van het Lucasgilde Beverwijk te bewonderen.

Kerstmis, of kerstfeest is van oudsher een belangrijk midwinterfeest met een brede aandacht voor de geboorte van Jezus in Bethlehem. Verschillende elementen in de wijze waarop men het feest viert gaan terug op voorchristelijke tradities. In grote delen van de westerse wereld wordt Kerstmis door iedereen gevierd, gelovig of niet-gelovig. “Kerst, wat heb je te koop? Duizend kilo gezelligheid op een hoop”. Het is weer bijna zover. Voor veel gelovigen is het een dilemma: gaat Kerst over gezelligheid en lekker eten, of is er meer? Eigenlijk is het kerstverhaal een rauw verhaal vol politieke betekenis. Een verhaal over machthebbers en uitbuiters, een verhaal over daklozen en vluchtelingen.

Tradities
Er zijn mooie tradities rondom Kerst: de gezelligheid, het eten en iedereen die zich mooi aankleedt. Maar dat heeft weinig te maken met het kerstevangelie. Demonstreren tegen de machthebbers van deze wereld zou met Kerst meer voor de hand liggen dan tafelen.

Flowerpower
Het Lucasgilde komt om die reden dit jaar met het kerstthema “Flowerpower”. De Flowerpower-bewegingen in de 60 & 70 jaren en ook nu, staan voor reacties op machthebbers en de wens om aan de wieg te mogen staan van een betere en groene samenleving op een aarde voor alle mensen.

Net als in de Flowerpower-tijd van de zestiger jaren (denk aan Woodstock) kun je vragen stellen bij macht: hoe gebruik jij je macht en de invloed die je gegeven is? Ten goede of ten kwade, voor jezelf of om te dienen?

Flowerpower en Kerst geeft het Lucasgilde, de teken- en schildervereniging van Beverwijk en omstreken, een interessante invalshoek voor een kunstzinnige benadering van dit verhaal achter Kerstmis.

Waar en wanneer
De expositie “Flowerpower” is vanaf maandag 23 december t/m donderdag 30 januari te bezichtigen in de Grote Kerk te Beverwijk. Openingstijden Grote Kerk: alle dagen 13.00 – 17.00 uur, dinsdags gesloten. Op dinsdag 24 december ook ’s avonds open van 18.00 – 23.00 uur. De opening van deze expositie is maandag 23 december om 19.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen