Bridge Over Troubled Water zwanenzang van Simon & Garfunkel

Foto: Wikipedia

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 50 jaar mee terug in de tijd, naar 26 januari 1970. Toen werd het album Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel uitgebracht. Op dat moment wist nog iemand dat niet alleen ‘het water’ maar ook de verhoudingen tussen de twee zangers behoorlijk waren vertroebeld.

(tekst: Wim Meijer)

Op het moment dat het album Bridge Over Troubled Water uitkwam stond het iconische zangduo Simon & Garfunkel al enkele jaren eenzaam aan de top van de popwereld. Ondanks hun nog jeugdige leeftijd hadden ze er op dat moment als duo al zo’n 14 jaar opzitten, waarvan 7 jaar onder hun bekende duo-naam.

Tom and Jerry
Paul en Art werden voor de eerste keer samengebracht toen ze op tienjarige leeftijd meededen in een productie van Alice In Wonderland, waarbij Art de rol speelde van Cheshire Cat en Paul die van White Rabbit. Vanaf dat moment wisten de jongens elkaar al te vinden in de muziek. Eerst op de middelbare school als amateur deejay-duo.

Vanaf 1956 vormden ze het zangduo Tom and Jerry, dat aanvankelijk vooral hits van The Everly Brothers coverde, maar dat later ook een eerste eigen hit kreeg met ‘Hey schoolgirl’.

Het zou echter voorlopig bij die ene hit blijven. Het duo verloor elkaar uit het oog nadat Paul Simon in Engeland was gaan wonen. En het duurde uiteindelijk tot 1962 voordat ze elkaar weer tegenkwamen en opnieuw de muziek oppakten, om vanaf 1963 op te gaan treden onder de naam Simon and Garfunkel.

Doorbraak met The Graduate
In de jaren die volgden ontwikkelden ze samen de sound die hen wereldberoemd maakte: harmonieuze popliedjes en goed in het gehoor liggende en mild maatschappijkritische nummers. De muzikale creaties van Paul Simon en Art Garfunkel beklommen alle hitlijsten. Vanaf het moment dat hun muziek ook gebruikt werd voor de soundtrack van de film The Graduate (met Dustin Hoffman) kon hun ster niet hoger rijzen. Nummers als Sound of Silence en Scarbourough Fair werden tijdloze wereldhits.

800 uur
De absoute climax van hun carrière bereikten ze in 1970 met het legendarische album Bridge Over Troubled Water. Maar liefst 800 uur zaten Paul Simon en Art Garfunkel in de studio om de elf nummers van hun nieuwe album op te nemen. Dat het resultaat die vele uren werk rechtvaardigden leidde geen enkele twijfel. Bridge over Troubled Water werd met afstand het grootste succesalbum van de twee zingende jeugdvrienden. Al 2 weken na de release stond Bridge Over Troubled Water op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst en bleef daar 10 weken lang staan. In totaal stond het album 85 weken lang in de albumlijst. In Engeland liep het album zo mogelijk nog beter, want daar voerden Simon en Garfunkel zelfs 41 weken lang de albumlijst aan, terwijl Nederland het met 17 weken ook niet slecht deed.

Singles
Niet alleen het complete album waarvan wereldwijd 25 miljoen exemplaren werden verkocht, werden ook vier singles van het album, ‘The Boxer’, ‘Cecilia’, ‘El Condor Pasa’ en Bridge over Troubled Water’ stuk voor stuk wereldhits.

Spanningen
Dat 800 studio-uren niet alleen tot succes maar ook tot ergernis kunnen leiden bleek eveneens. Gedurende de opnamen liepen de spanningen tussen het zangduo regelmatig hoog op. Vooral het feit dat Art Garfunkel tussen het studiowerk door regelmatig op pad was voor filmopnamen in Mexico leidde bij Paul Simon tot grote ergernis. Uiteindelijk leidde die ergernissen ertoe dat Bridge Over Troubled Water hun laatste studio-album zou worden.

Het duurde 12 jaar voordat het legendarische tweetal weer samen opstond. Dat gebeurde op 16 februari 1982 bij het Reunion Concert in Central Park waar maar liefst een half miljoen mensen getuige van waren.

Reacties