112

Pizzabezorgers gaan ‘Quattro Stagioni’ voor veilig bezorgen van pizza’s

Foto: Charles Duijff

Weggebruikers in welke gemeente danook, ze hebben het allemaal weleens mee gemaakt. Maaltijdbezorgers met grote haast zorgen soms voor verkeerssituaties waarbij het maar nét goed gaat, of, -en dat is een zorgelijke ontwikkeling-, ongewild een soms ernstig ongeval veroorzaken. We willen immers ‘Quattro Stagioni’, oftewel vier seizoenen, veilig door het verkeer!

Tekst en foto’s Charles Duijff

Horeca-ondernemers, leveranciers van Pizza’s, Spareribs, Saté- en tal van andere voedselproducten maken veelal gebruik van jonge mensen, die met een bezorgscooter moeten zorgen voor snelle aflevering aan huis. Niet alleen de Spareribs zijn soms ‘Hot’, maar ook de snelheid van bezorgen is voor de ondernemer een ‘HOT’ item. Die druk mag echter niet worden gelegd bij de veelal jeugdige bezorgers, die op een scooter de producten moeten afleveren. Dat vraagt om ongelukken. In de gemeente Heemstede ging vandaag een fantastisch initiatief van start, een voorbeeld voor alle gemeenten!Hoofdagent Bas Idema (L) maakt zich evenals vele van zijn collega’s overal in het land hierover ernstig zorgen! Bas: “Naar aanleiding van drie zware verkeersongevallen met maaltijdbezorgers, waarvan één zelfs met dodelijke afloop, vond ik het tijd actie te ondernemen. Ter afsluiting van zijn politie-opleiding kreeg ik een project-opdracht (probleem in de wijk) en besloot dit onderwerp over maaltijdbezorgers daarvoor te kiezen. Ik stelde een plan op, om het verkeersgedrag van de bezorgers op de bekende scooters te verbeteren en legde dit voor aan de Heemsteedse burgemeester Astrid Nienhuis.  Natuurlijk deelt mevrouw Nienhuis met mij die zorg. Zij heeft immers als burgemeester een bijzondere verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid binnen de gemeente. Snel kreeg Bas Idema danook een akkoord voor het project. Hij zocht contact met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en met maaltijdenbezorger ‘New York Pizza’. Deze ondernemer vond het een uitstekend idee om te werken aan dit veiligheidsaspect.”, aldus Idema.

Burgemeester Astrid Nienhuis (hieronder op de foto met het hele projectteam) geeft aan, dat tijdwinst voor aflevering van de maaltijden niet bereikt kan worden tijdens de verkeersdeelname, maar juist moet liggen in de snelheid waarmee het voedselproduct binnen de horeca-onderneming wordt klaargemaakt voor aflevering. Bij dit voorbeeld ‘sneller pizza’s bakken’ dus. Tijdswinst is iets voor in de keukens, niet door roekeloos deel te nemen aan het verkeer! In navolging van de gemeente Harderwijk hebben de Gemeente Heemstede, de Politie, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en New York Pizza (NYP) de handen ineen geslagen voor een veiligere maaltijdbezorging in Heemstede. Op zaterdag 8 februari is het project ‘Veilig bezorgen’ van start gegaan bij het multifunctionele gebouw van Plein I. Acht maaltijdbezorgers kregen instructie (een cursus) aangeboden en ontvangen daarvan ook een certificaat. De hoop is natuurlijk, dat dit waardevolle initiatief breder wordt uitgezet, ook in andere gemeenten. Harderwijk heeft een soortgelijk project nog niet geëvalueerd, maar bekend is dat daar al aanzienlijke verbetering is opgetreden. De jongelui die aan dit project deelnamen, werden als vanzelfsprekend ook aangezet elkaar te stimuleren waar het gaat om verantwoord verkeersgedrag.

Cursus

Instructeur Radboud Lammens van de KNMV gaf acht maaltijdbezorgers, verspreid over twee dagdelen, een specifieke instructie. Het hield echter niet op bij deze instructie. Na het theoriegedeelte, gingen de instructeurs en de bezorgers de weg op en werden zij gefilmd. Na een uur keerde de groep weer terug en werden de beelden teruggekeken en beoordeeld.

Handhaving

In de weken die op deze instructie volgen, kijkt de politie basisteam Kennemerkust nadrukkelijker naar het verkeersgedrag van de bezorgers die hebben deelgenomen aan de cursus. Afgesproken is dat goed gedrag leidt tot een beloning van de werkgever, die ook gebaat is bij gezond personeel en een betrouwbare indruk van haar bezorgers.

 

Reacties