Dolfijn Zafar dood aangespoeld op strand Wijk aan Zee

Foto: Ton van Steijn

WIJK AAN ZEE – Dolfijn Zafar, die vorige week de haven van Amsterdam werd uitgeloodst, is dood aangespoeld op het strand van Wijk aan Zee.

(bronnen: NH Nieuws/Stichting SOS Dolfijn)

Stichting SOS Dolfijn kreeg gisteravond de tip dat er op het strand van Wijk aan Zee een dode dolfijn was aangespoeld. Op basis van het toegestuurde beeldmateriaal werd vastgesteld dat om Zafar ging, de dolfijn twee weken geleden het Helderse vrachtschip Tres Hombres volgde vanuit Franse wateren door de sluis van IJmuiden naar de haven van Amsterdam.

Uiteindelijk werd het dier met de Tres Hombres weer teruggeloodst door de sluizen van IJmuiden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Zafar een fatale aanvaring heeft gehad met een schip en hieraan is overleden. Dat onderzoek is vandaag uitgevoerd aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Op en in het lichaam van de dolfijn werden grote beschadiging aangetroffen, veroorzaakt door een zware klap. De staartvin was geamputeerd door vermoedelijke de schroef van een schip.

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. Zafar is een acute dood gestorven op zee. Er is geen aanwijzing dat de dolfijn andere ernstige gezondheidsproblemen had. Het dier was in een goede voedingsconditie en de maag zat vol met vis. Deze dolfijn was gewend om bij en met schepen op te zwemmen en hij zocht vaak ‘het gezelschap’ van schepen. Niet omdat hij steun zocht, maar omdat hij dit gedrag heeft ontwikkeld vanuit zijn solitaire levenswijze. Iets wat wereldwijd vaker wordt gezien bij solitair levende dolfijnen.

SOS Dolfijn is zeer aangedaan door het trieste einde van de dolfijn. De laatste bij SOS Dolfijn bekende waarneming was in de avond van 5 mei. Toen vergezelde de dolfijn een vissersschip voor de Noord-Hollandse kust. Daarna is het dier niet meer gezien. Uit het onderzoek is gebleken dat Zafar enkele dagen geleden is overleden.

Reacties