Tornado ‘knipt en scheert’ alle kippen

Foto: Pixabay

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 70 jaar mee terug in de tijd, naar 21 mei 1950,  toen een tornado over het Engelse plaatsje Linslade trok , en daarbij de veren plukte van alle kippen die, tot een ieders verbazing, deze spontane striptease allemaal overleefden.

(tekst: Wim Meijer)

Honkvast tegen beter weten in
Op een of andere manier zijn mensen honkvast tot in het extreme. Als eens in de zoveel tijd een vulkaan tot uitbarsting komt, dan ga je toch niet wonen op de hellingen van zo’n  humeurige vuurbrakende landbult?! En als je toch weet dat eens in de 80 jaar de grond onder je voeten heel hart gaat trillen omdat je toevallig nabij de San Andreasbreuk woont, of in een ander gebied waar een paar aardplaten periodiek venijnig langs elkaar schuiven, dan zoek je je heil toch een stukje verderop, waar de bodem een wat stabieler karakter vertoont. Dat lijkt logisch, maar de werkelijkheid is anders.

Het risico van het wonen aan de voet van een vulkaan in beeld: een alle verzwelgende pyroklastische stroom

Ongeacht de omvang van de vorige ramp en de kans op een volgende, blijven mensen zich steeds opnieuw vestigen op dezelfde plekken. Eerder noemde ik al het gebied rond de Vesuvius, bekend van de ondergang van Pompeii, waar nu ruim 3 miljoen mensen wonen. En het zuidelijk deel van California, waar rond de San Andreasbreuk 37 miljoen mensen hun leven hebben opgebouwd.

San Francisco
Hoe fout het kan gaan bleek in 1906 toen San Francisco grotendeels werd verwoest bij de laatste grote beving in dit gebied. Een nieuwe vergelijkbare beving in dit gebied zou volgens deskundigen kunnen leiden tot tienduizenden slachtoffers en vele miljarden dollars aan schade. Maar toch… als een stad plat gaat wordt ie weer opgebouwd, op dezelfde plek, wachtend op de onvermijdelijke volgende klap.

San Francisco na de aardbeving in 1906 (foto: Wikipedia)

Moore (Oklahoma)
Zo is het ook met de stad Moore in het Amerikaanse Oklahoma. Al viermaal eerder ging het daar mis voordat op 20 mei 2013 een vernietigende tornado van het kaliber EF-5 met windsnelheden van rond de 400 kilometer per uur een verwoestend spoor achterliet over een breedte van ruim 3 kilometer. Eenennegentig doden, waaronder 20 schoolkinderen, 320 gewonden  en talloze verwoeste gebouwen: het was de trieste balans van veertig minuten ontembaar natuurgeweld, dat Moore veranderde in een desolaat rampgebied.

Voor de inwoners van Moore was het een déja vu. Veertien jaar eerder, op 3 mei 1999, was het eveneens een tornado met kracht 5 op de schaal van Fujita, die Moore in diepe rouw stortte, nadat deze 36 dodelijke slachtoffers had geëist. En ook in 1998, 2003 en 2010 was het al raak geweest in Moore.

Tornado Alley
Het risico kan door niemand worden ontkent. Moore ligt in het gebied dat bekend staat als Tornado Alley. Dit gebied strekt zich uit van het noorden van Texas tot de staten Oklahoma, Kansas, Nebraska, Iowa, Missouri, South Dakota en Minnesota. In de maanden april, mei en juni botst hier de koude, droge lucht uit de Rocky Mountains op de warme, vochtige lucht uit de Golf van Mexico, waarmee de ideale omstandigheden ontstaan waarin tornado’s zich kunnen ontwikkelen. En dat gebeurt in Tornado Valley rond de duizend keer per jaar.

Beschermen tegen F-5
Ondanks dit grote risico, en ondanks de verschrikkelijke ervaring van de tornado van 2013 jaar richt Moore zich ook dit keer weer op. Ongetwijfeld zullen de 50.000 inwoners van deze zwaar geteisterde stad zich nog beter proberen te beveiligen tegen het dodelijke natuurgeweld. Alleen blijft de vraag hóe. Want duidelijk mag zijn dat eigenlijk geen bouwwerk bestand is tegen de krachten van een F-5 tornado. Met windsnelheden van 300 tot 500 kilometer per uur blijkt zo’n slurf in staat om zelfs gebouwen van gewapend beton of gemetselde woningen weg te blazen. Alleen schuilkelders blijken een efficiënt middel om in ieder geval het eigen lijf te redden.

Weinig huis meer overeind na de allesvernietigende tornado. De Heilige Maagd Maria kijkt verbijsterd toe (foto: Pixabay)

Hoe groot het risico is van het wonen in een plaats als Moore mag blijken uit het feit dat, iemand die 80 jaar oud wordt en zijn/haar hele leven woont in Tornado Alley, gemiddeld eenmaal in zijn leven zijn huis kwijtraakt door een tornado. Kortom: je moet wel een erge hekel hebben aan verhuizen om op zo’n plaats te blijven wonen.

Kippen in Linslade
Maar dan nog even dit: hoe zit dat nou met die kippen uit het Engelse Linslade? Welnu, het verhaal wil dat, toen de tornado over de kippenren trok, de plotselinge daling van de druk ervoor zorgde dan de schachten van de veren (waarbinnen de luchtdruk veel hoger was) explodeerden, waardoor de kippen automatisch werden ‘geplukt’.

Als we het verhaal mogen geloven dan hebben alle kippen deze zowel koude als onthullende ervaring overleefd. Ongelofelijk, maar ècht waar!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen