Longarts RKZ reageert op verontrustende cijfers GGD: 25% meer longkanker in regio Beverwijk

Afgelopen week maakte de GGD Kennemerland bekend dat het aantal gevallen van longkanker in Beverwijk 25% hoger ligt dan in de rest van Nederland. Een schokkend, maar nauwelijks verrassend bericht. Ook eerdere onderzoeken gaven al ditzelfde beeld.

De oorzaak ervan? Niet vreemd dat er in de regio al snel wordt gekeken naar Tata Steel, waarvandaan dagelijks grote rookwolken over de IJmond trekken en, omdat de wind meestal uit het zuidwesten komt, Beverwijk daar de meeste last van ondervindt.

Toch wijst de GGD niet direct naar de staalgigant. Zo zou het rookgedrag van oudsher van de Beverwijkers een belangrijke rol spelen. Het aantal rokers in de regio Beverwijk zou beduidend hoger liggen dan elders in Nederland.

IJmond Nieuws ging eens langs bij longarts Pauline Dekker in het Rode kruis Ziekenhuis in Beverwijk en vroeg wat volgens haar de verklaring was van deze verontrustende cijfers. Ook zij bevestigd het opvallende rookgedrag in de regio Beverwijk en geeft daarbij aan dat maar liefst 85 tot 92% van alle longkankers wordt veroorzaakt door roken. Over de invloed van luchtverontreiniging (in dit geval de invloed van Tata Steel) kan ze weinig zeggen. Ze kan niet uitsluiten dat ook dat een rol speelt, alleen kan dat pas worden gemeten nadat alle invloeden van het ‘roken’ geneutraliseerd zouden zijn. En dan zijn we 30 jaar verder.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor het volledige interview van IJmond Nieuws met longarts Pauline Dekker.

Reacties