Zomervakantie 2020 verloopt anders

Foto: Pexels

Een heerlijke zomervakantie op zonovergoten stranden in het zuiden van Europa. Zo hadden we ons dat voorgesteld. Hoe anders is de realiteit dit jaar. Corona blijft de grote spelbreker met code oranje voor niet alleen Turkije, maar inmiddels ook voor Kroatië en Bulgarije en delen van Spanje en Portugal. Kortom: zomervakantie 2020 verloopt anders! Maar toch… er is nog altijd hoop op betere tijden!

De zomervakantie 2020 heeft voor velen van ons anders uitgepakt dan we dachten. Je had je al verheugd op een zonovergoten vakantie in het zuiden van Europa, zoals Turkije of Spanje. Voor de stedentrip naar Rome of Istanbul had je al de reisboeken doorgelezen. Je was er helemaal klaar voor om deze zomer op vakantie te gaan.

Bij het boeken van je all inclusive zomervakantie 2020 was je al lekker aan het dromen over de zonovergoten Turkse Riviera of de Italiaanse pittoreske dorpjes. Je zag je zelf al heerlijk op het terras zitten, na een city walk in de metropool Istanbul. Lekker eten en drinken en genieten van de mooie omgeving. Kortom echt een vakantie waar je naar uitkijkt.

Istanbul (foto: Pixabay)

Lockdown
Helaas is de zomervakantie 2020, voor velen van ons, anders verlopen dan waar we over droomden. We nemen altijd maar aan dat als je een vakantie boekt, alles ook zo soepel verloopt. Dit jaar is wel gebleken dat niets vanzelfsprekend is. De wereldwijde uitbraak van het Corona virus heeft ons allen met beide voeten op de grond gezet.

In maart 2020 werden door de overheid strenge maatregelen genomen om het virus de mond te snoeren. Europa ging in een (gedeeltelijke) lockdown, vliegverboden werden ingevoerd en landgrenzen werden gesloten. We dachten toen nog dat onze zomervakantie 2020 gewoon door kon gaan. Het virus waait wel over. Niets is minder waar.

Serene stilte op Schiphol tijdens de lockdown

Zomervakantie start na versoepeling
In juni werd duidelijk dat de zomervakantie weer van start kon gaan. Dit bericht kwam na de versoepeling van de maatregelen. Heerlijk, we kunnen weer op vakantie naar Spanje, Frankrijk en Italië. De vliegverboden werden grotendeels opgeheven en de grenzen werden opengesteld. We kregen wel een aantal hygiëneregels opgelegd, maar het is prima om met een mondmasker op te lopen, geregeld onze handen te wassen en 1,5 meter afstand te bewaren. Vakantie 2020 ‘here we come’! Onze vakantiedromen werden weer werkelijkheid, of toch niet?

Code oranje gooit roet in de vakantiedroom
Code oranje heeft voor veel reizigers roet in de vakantiedroom gegooid. Terwijl veel landen code geel kregen, wat betekent dat je weer op vakantie naar dit land mag, bleef Turkije op code oranje staan. Er gingen wel vluchten naar Turkije, maar dit was alleen voor noodzakelijke reizen. Dus niet voor vakantiereizen naar Turkije.

Halverwege juni hadden we nog hoop dat begin juli ook Turkije van code oranje naar code geel zou veranderen. Maar niets was minder waar. Nog altijd staat Turkije op code oranje. Corendon heeft begin juli nog wel een vakantievlucht naar Turkije uitgevoerd, ondanks code oranje. Zou onze Turkse vakantiedroom, zon zee en strand dan toch nog doorgaan dit jaar, dat vroegen velen zich af. Helaas, al snel werd duidelijk dat de Nederlandse overheid niet achter deze vliegreizen van Corendon stond. Ook deze vluchten werden al snel gestaakt. Daar ging ons laatste sprankje hoop om deze zomer nog naar Turkije op vakantie te gaan.

Lege stranden blijkt de realiteit in de zomer van 2020, toch is er altijd licht aan de horizon, ook al zal die ergens in het najaar of later liggen.

Hoop gericht op najaar en feestdagen
De meesten van ons hebben ook de vakantie voor augustus 2020 maar opgegeven. We blijven deze zomer wel in eigen land. Toch moeten we de moed niet opgeven. Een jaar bestaat uit 12 maanden. Het is toch ook heerlijk om in oktober of tijdens de feestdagen lastminute Turkije op vakantie te gaan? Laat je droom niet vervliegen, blijf hoop houden. En lukt het deze zomer niet, dan spaar je door om vervolgens volgend jaar twee keer zo lang op zomervakantie 2021 te gaan naar het prachtige Turkije!

Vakantielanden van code geel naar oranje
Vakantielanden die eerder een geel reisadvies hadden kunnen door de actuele ontwikkelingen elk moment worden teruggezet van code geel naar oranje. Zoals recentelijke gebeurde bij Kroatië en Bulgarije. Binnen een week is het reisadvies voor deze vakantielanden veranderd van positief naar negatief, vanwege een tweede golf Corona besmettingen. Eerder was dit ook al het geval voor de Spaanse regio Catalonië en de Portugese steden Porto en Lissabon.

Code Oranje grote spelbreker voor veel vakantiegangers

Veel vakantiegangers zijn hierdoor gedupeerd. Dat geldt voor degene die de vakantie nog in het vooruitzicht hebben, alsmede voor de reizigers die nu nog in het code oranje land verblijven. Er wordt namelijk bij terugkeer het dringend advies gegeven om 14 dagen in thuis quarantaine te gaan. Let op, het is een dringend advies en dus géén verplichting. Dit kan eventueel ook gevolgen hebben voor je verplichtingen naar jouw werkgever.

Hoe zit het me de reisverzekering?
Indien het reisadvies tijdens je vakantie van geel naar code oranje gaat, ben je gewoon verzekerd.  De reisverzekeraar verwacht dan wel dat je probeert om zo snel mogelijk terug te komen naar Nederland. Als je ondanks het risico op Corona geen actie onderneemt, is de kans groot dat je geen aanspraak kan maken op een vergoeding via je reisverzekering.

Vakantie Turkije 2020
Dat de zomervakantie 2020 anders verloopt geldt voor ons allemaal. De één had vliegtickets Izmir geboekt, de ander zeer goedkope vliegtickets Istanbul en goedkope vliegtickets Antalya. Het is een gekke tijd waarin we leven. Een onzekere tijd voor onze geplande vakanties. Maar weet dat ook deze Corona tijd over gaat.

Er komt een dag dat je weer heerlijk geniet van jouw welverdiende zomervakantie in Turkije. De prachtige stranden, de mooie oude steden, de Turkse delicatessen en bovenal de Turkse vriendelijkheid. Besef dan, dat niets vanzelfsprekend is in het leven. Geniet daarom van iedere mooie dag in het leven!

Reacties

Cookieinstellingen