Marcel Worms met Bach en het Rogerie Trio met ‘Rondom Beethoven’in ‘t Mosterdzaadje

Marcel Worms
Foto: Aangeleverd

Het komende weekend staan in ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord weer twee concerten op het programma: op vrijdag 25 septemberbrengt marcel Worms deel I van het Wohltemperierte Klavier van Bach. Zondagmiddag is de kleine concertzaal voor het Rogeri Pianotrio

Das Wohltemerierte Klavier deel II van J.S. Bach
Vorig jaar bracht Marcel Worms deel I van het Wohltemperierte Klavier van Bach ten gehore. De complete uitvoering van dit meesterwerk van 24 Preludes en Fuga’s is een zeldzame gebeurtenis. Opnieuw is Marcel Worms de uitdaging aangegaan en brengt hij op vrijdag 25 september om 20.00 uur deel II van Bachs WTK. In een concert van twee uur komen alle 24 toonsoorten in Preludes en Fuga’s langs. Voor Marcel Worms is Bachs cyclus niet alleen een muzikaal meesterwerk maar tevens een spiegel van de ziel.

Das Wohltemperierte Klavier is al zeker twee eeuwen onderdeel van de canon van de Westerse muziek. Niet eerder schreef een componist een cyclus met stukken in alle 24 toonsoorten, elk met een eigen karakter en getuigend van de fantasie, de levensvreugde en de wijsheid van zijn maker.

Pianist Marcel Worms neemt u mee op zijn reis door Bachs Preludes en Fuga’s. Nu uit het boek dat Bach twintig jaar later schreef.

Rondom Beethoven
Zondag 27 september om 15.00 uur verzorgt het Rogeri Pianotrio een concert onder de noemer ‘Rondom Beethoven’. Op het programma staat naast het beroemde Geistertrio van Beethoven, nog  twee tijdgenoten, Hummel en Haydn.Het Rogeri piano trio bestaat uit drie bevlogen musici die hun sporen in de kamermuziek ruimschoots verdiend hebben. Zij kennen elkaar al uit hun conservatorium-tijd in Amsterdam. Het zijn Marjès Benoist – piano, Cobi Berculo – viool en Jaap Sytsma- cello.

Speciaal voor de viering van het Beethoven jaar stelden ze dit programma samen. Door de combinatie met het werk van tijdgenoten, komt het unieke en vooruitstrevende karakter van Beethoven duidelijk naar voren.

Beethoven vertrok in 1792 vanuit zijn geboorteplaats Bonn naar Wenen om lessen bij Haydn te nemen. Van Haydn wordt een trio uit 1795 gespeeld. Hummel had net als Beethoven les van Haydn en Albrechtsberger. Het trio van Hummel ontstond in 1804. Hoe zeer Beethoven een eigen weg ging is te horen in het Geistertrio uit 1808.