Nu al nadenken over woonwensen voor later

Foto: Marisa Beretta

Later als je oud bent, het klinkt soms nog zo ver weg. Toch is het geen gek idee om nu al na te denken over uw woonwensen voor later. Juist nu u nog fit en gezond bent.

Wilt u kleiner of gelijkvloers? Geen tuin, maar juist een balkon? Of samen met anderen in een woongroep? Eén advies van ervaringsdeskundigen: wacht niet met kiezen tot u iets mankeert. Grote kans dat er dan niet veel meer te kiezen valt.

Gelijkvloers én dichtbij winkels

Marina Gossink (52) verhuisde in april van een eengezinswoning in Heemskerk naar een koopappartement in Beverwijk. “Een heerlijke plek die aan al onze wensen voldoet; gelijkvloers, geen drempels, een lift en lekker dichtbij de winkels. Zo kunnen we hopelijk nog heel lang zelf boodschappen doen. Het bevalt hier prima! Toen onze dochters zelfstandig gingen wonen, zijn we gaan zoeken. Een zoektocht die even duurde, omdat we niets wilden schrappen van onze wensenlijst. Zelf ben ik al een tijdje ziek. Hoewel het nu goed gaat, kan ik niet in de toekomst kijken. Wij zijn ervan overtuigd dat je niet moet wachten totdat je móet verhuizen. Ook de ervaring met mijn ouders zette ons aan het denken. Lange tijd verzetten zij zich tegen verhuizen, hoewel m’n vader al een tijdje met z’n gezondheid kwakkelde. Ze woonden al jaren op dezelfde plek, waren er zo aan gehecht. Maar ineens kon m’n vader de trap niet meer op en was het klaar. Toen moesten ze wel verhuizen. Tja, veel keuze was er toen niet. Daarom ben ik blij dat wij – nu we beide nog goed zijn – zelf hierover na kunnen denken en beslissen. Ik raad het echt iedereen aan die tegen de zestig loopt!” Foto: Marisa Beretta

Tegenwoordig wordt er van ons verwacht dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom is het slim om op tijd te checken of uw huis een plek is waar u comfortabel en veilig oud kunt worden. Nu woont u er misschien nog prettig, maar hoe is dat over 10, 20 jaar?

Of u nu een koop- of een huurwoning heeft, het is altijd goed om op tijd te informeren naar de mogelijkheden. Van het aanpassen van uw huidige woning tot woningruil. En van zelfbouwprojecten tot wonen in een woongroep. Op de website www.ooklaterlekkerwonen.nu vindt u hiervoor veel informatie bij elkaar.
Marina Gossink verhuisde van een eengezinswoning naar een appartement.

Reacties