Op en rond de Kruisberg: boek over de Heemskerkse duinen

Foto: Aangeleverd

De Vrijstaat Roetz brengt boek vol wetenswaardigheden over de Heemskerkse duinen van Jan Butter, vormgegeven door Henk Tijbosch.

In de duinen kun je eindeloos wandelen en kilometers fietsen. Er valt een hoop te zien, je komt ogen te kort. Dus is er ook genoeg te vertellen. Dat laatste doet oud-journalist Jan Butter in het boek ‘Op en rond de Kruisberg’, het ABC van de duinen bij Heemskerk. Hij behandelt daarin ongeveer 350 onderwerpen.

‘Op en rond de Kruisberg’ gaat over de bij vele zo geliefde Heemskerkse duinen, ruim genomen tussen Wijk aan Zee en Castricum. Dat viel onder het werkgebied van Jan Butter in zijn jaren bij Dagblad Kennemerland in Beverwijk. Regelmatig en graag schreef hij in zijn krant over landschappen, natuurverschijnselen en werkzaamheden. In de artikelen kwamen tal van onderwerpen voorbij: vogels, vossen, konijnen, hooglanders, duintoppen, veldnamen, waterwinning, dennenbossen en meer.

De krant is – met alle respect – een vluchtig medium, in die zin dat hij alweer gauw bij het oud papier ligt. Dat betekent dat veel lezenswaardige informatie verloren gaat. Dat vindt de schrijver jammer en dus besloot hij, inmiddels met pensioen, de aardigste wetenswaardigheden uit die vele artikelen te verzamelen en op een rijtje te zetten. Enigszins herschreven, in kort bestek en soms geactualiseerd. De zeer uiteenlopende onderwerpen zijn gerangschikt op alfabet.

De Kruisberg staat niet voor niets prominent vermeld in de titel van het boek. Het is het stralende middelpunt van het Heemskerkse duin, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Wie het natuurgebied doorkruist, ziet hem al gauw voor zich opdoemen. Wandelaars genieten van de prachtige natuur. Trimmers testen hun conditie. Voor fietsers is hij een geduchte kuitenbijter, hetgeen maakt dat hij op een hete zomerdag ook wel eens wordt vervloekt.

Een smetje is dat het prachtige uitzicht op de Kruisberg verloren is gegaan. Reden: de bomen op zijn flanken zijn te hoog doorgegroeid. Een fraaie houten klimtoren op de top bood enkele jaren uitkomst, maar die raakte helaas versleten. Voor ieders veiligheid is hij afgebroken.

Niet getreurd. Er is een nieuwe uitzichttoren in het vooruitzicht gesteld, maar hoe en wanneer hij verschijnt is onduidelijk. De schrijver wil daar niet op wachten. Dit verhaal is daarmee niet voltooid. Zo zijn er nog wel meer zaken die in de loop der tijd zullen veranderen. Het duin is een dynamisch gebied, de natuur is altijd in beweging, oftewel het duin is nooit af.

‘Op en rond de Kruisberg’, een uitgave van De Vrijstaat Roetz, is mooi opgemaakt door vormgever Henk Tijbosch (Tijbosch Grafische Producties). Hij heeft van al die losse stukken een prettig leesbare eenheid weten te maken. Het boek, ruim tweehonderd pagina’s dik, verschijnt als print on demand en is niet verkrijgbaar in de boekhandel. Een exemplaar is eenvoudig te bestellen op de website www.boekenbestellen.nl (zoek op trefwoord: heemskerk). Prijs € 19,95, exclusief verzendkosten.

Reacties