Bosw8er Evert-Jan Woudsma start Mijnnatuurnetwerk.online

Foto: Mijnnatuurnetwerk.online

Platform voor zowel natuurliefhebbers als voor natuurprofessionals zoals natuurgidsen, wandelcoaches, natuurfotografen en natuurgidsen. Vraag en aanbod op het gebied van natuur komen samen met als uiteindelijk doel het natuurbesef te verbeteren.

NOORD-HOLLAND –  Altijd al natuurgids willen worden? De website Mijnnatuurnetwerk.online helpt je op weg. Zoekt je publiek om over uw passie te vertellen? Of je bent gewoon op zoek naar een leuke, leerzame natuurexcursie? Ook dan ben je aan het juiste adres op het platform van ‘bosw8er’ Evert-Jan Woudsma die op het punt van beginnen staat.

De website Mijnnatuurnetwerk.online is voor iedereen die iets met de natuur heeft, van natuurprofessionals en natuurgidsen tot en met gewone natuurliefhebbers. Voor de een is het beroepsmatig gezien een nuttig hulpmiddel, voor de ander een handig adres om te zien wat er zoal te doen is in de natuur. De website van oud boswachter Evert-Jan Woudsma (51) brengt vraag en aanbod bijeen. ,,Met als uiteindelijk doel het natuurbesef te verbeteren.’’

De website is geboren in de coronacrisis. Evert-Jan Woudsma, die sinds voorjaar 2018 aan de weg timmert met een eigen bedrijf in natuurbeleving, had plotseling niets meer om handen. ,,Geen school, geen bedrijf of wandelclub die mij nog inhuurde. Wat ik wel zag: veel mensen die naar de natuur kwamen – het enige dat nog open is –, maar vaak zonder een greintje kennis of begrip. Menigeen kan geen koolmees van een pimpelmees onderscheiden.’’

Er is dus veel werk te doen, zo bedacht Woudsma die in zijn door de crisis opgelegde zee van vrije tijd een groen netwerk opzette, compleet met een handige website. Waarop groenprofessionals en natuurgidsen hun activiteiten bekend kunnen maken. Waar individuele liefhebbers, instellingen, scholen of een bedrijven een activiteit kunnen scoren: cursus, bushcraft, kinderfeestje, bedrijfsuitje. Zo lang er maar een link is met de natuur.

Woudsma is sinds drie jaar zelf groen professional. Met zijn eenmansbedrijf Bosw8er doet hij onder meer aan groene workshops en treedt hij op als boswachter in de klas. Zoals hij zijn er meer: wandelcoaches, fotografen, natuurgidsen of zij die zich daar voor willen laten opleiden. Zo ook professionals die alles weten van wolven, eten uit de natuur, vlinders en die hun passie graag uitdragen.Na enkele maanden van voorbereiden gaat het netwerk binnenkort in de lucht
Vanaf 1 maart kunnen natuurprofs en cursisten zich inschrijven. De abonnementsprijs is een paar tientjes per maand, afhankelijk van de duur. Voor studenten is een apart tarief. Abonnees kunnen hun activiteiten kenbaar maken op de kalender en zo aan de weg timmeren. Ook kunnen ze ideeën uitwisselen op een forum, foto’s plaatsen in een tijdlijn en gebruik maken van een kennisbank.

Natuurliefhebbers, scholen, bedrijven en andere belangstellenden kunnen – uiteraard zonder kosten – naar hartenlust rondneuzen op het openbare gedeelte van de website. Daar kunnen zij zien wat er zoal te koop is aan lessen, workshops en excursies. In hun eigen omgeving, maar ook elders in het land. Want gezien de eerste reacties belooft het een landelijk netwerk te worden.

Evert-Jan Woudsma is vol goede moed. Zeer actief op sociale media heeft hij al wat balletjes opgegooid en de respons is boven verwachting. Zeker zzp’ers als ik kunnen baat hebben bij zo’n netwerk. De deelnemers krijgen vanaf 1 maart de tijd om hun plekje in het netwerk in te nemen. Op 20 maart begint het echt. Geen toevallige datum, maar het begin van de lente en van het buitenseizoen.
Voor vragen kan men zich wenden tot Evert-Jan Woudsma, [email protected], [email protected] (tel. 06-27883180)

Reacties