Velsen heeft primeur voor Nederland: Eerste Erfrechtloket opent deuren in wijkcentrum De Stek

Foto: Wijkcentrum De Stek - FB

Op vrijdag 7 mei 2021 opent in wijkcentrum De Stek aan de Heirweg 2a te Velsen-Noord het allereerste Erfrechtloket van Nederland. Vanaf die datum zal het loket elke vrijdagmiddag geopend zijn voor gratis advies op het gebied van erfrecht.

Veel mensen hebben vragen over deze materie, maar konden tot nu toe nergens terecht voor gratis advies van een professional. Met de gekozen formule willen de initiatiefnemers voorzien in een grote behoefte. Het concept komt  voort uit het in Velsen gevestigde bedrijf Erfrechtinfo. Voor het Erfrechtloket is een aparte stichting in het leven geroepen.

Drie specialisten op het gebied van erfrecht werken sinds geruime tijd samen in het bedrijf Erfrechtinfo. Het zijn mr. Neill Buijze (gespecialiseerd in Erfrecht, vermogens-structurering, fiscaal recht en estate planning), mr. Fleur Rietbergen (erfrecht en ondernemingsrechtjuriste alsmede freelance kandidaat-notaris) en Ellen Joan Padt (erfrechtspecialist en financieel specialist). Samen hebben ze meer dan 42 jaar ervaring op dit gebied en als team helpen ze mensen die vragen hebben over erfrecht een stap verder. Ze doen dat onder meer door voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren en mensen thuis te bezoeken voor een persoonlijk advies. Het uitgangspunt daarbij is dat alles in begrijpelijke taal uitgelegd wordt. Veel mensen raken bij erfrecht al snel de draad kwijt, omdat een notaris zich veelal bedient van vakjargon met de nodige juridische termen. Het team van Erfrechtinfo staat juist voor een heldere uitleg en wil voorkomen dat men achteraf met meer vragen blijft zitten dan aanvankelijk het geval was.

De ontbrekende schakel
Opvallend is dat Nederland tot nu toe geen goede optie kende voor het gratis inwinnen van advies op het gebied van erfrecht. Vakspecialist mr. Neill Buijze: ‘’Natuurlijk zijn er wel rechtswinkels, maar daar werken vaak studenten, die lang niet altijd het antwoord op heel specifieke vragen hebben. Je kunt ook naar een juridisch loket gaan, daar werken doorgaans wel goed geschoolde medewerkers, maar veelal heb je dan ook meteen te maken met een inkomens- en/of vermogenstoets. Als je te veel verdient, word je meestal niet geholpen en doorverwezen naar een notaris. Wij laten zien dat het ook anders kan, door wekelijks gratis advies te verstrekken zonder dat we vragen stellen over inkomen of vermogen.’’

Laagdrempelig
Iedereen die vragen heeft over erfrecht is vanaf 7 mei welkom bij het Erfrechtloket en hoeft daarvoor niets te betalen. Het feit dat er ook geen toetsingsvragen worden gesteld, maakt de voorziening zeer laagdrempelig. Het Erfrechtloket wordt ondergebracht in een ruimte van wijkcentrum De Stek en is dus voor iedereen goed te vinden.

Iedereen krijgt er mee te maken
Voor iedereen komt er een moment in het leven dat dergelijke hulp nodig is. Denk maar eens aan het overhevelen van vermogen naar de volgende generatie. ,,Als je niets regelt, gaat een groot deel van het vermogen naar de Belastingdienst. Dat is zonde, want door het goed te regelen, kun je ervoor zorgen dat er minder erfbelasting betaald hoeft te worden. En hoe zit het als iemand schulden heeft? Wij adviseren om dan sowieso altijd een testament te laten opstellen.’’ Ook wanneer mensen gaan  samenwonen, heeft dat consequenties. Maar welke precies? ,,Wij willen dat graag uitleggen. Ook als mensen bijvoorbeeld een second opinion willen als ze een notariële akte laten opstellen, kunnen ze bij ons terecht.’’

Officiële opening
De officiële opening van het Erfrechtloket is op vrijdag 7 mei 2021 om 14:00 uur. Aangezien nog niet duidelijk is welke coronamaatregelen op dat moment van kracht zullen zijn, zal de exacte invulling hiervan pas op het laatste moment definitief worden gemaakt. Houd hiervoor de pagina Erfrechtinfo op Facebook in de gaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen