Dit jaar nog geen Cruyff Court in Velsen-Noord ; PepsiCo trekt de stekker uit project

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het Cruyff Court in Velsen-Noord komt er niet dit jaar, maar waarschijnlijk volgend jaar. Het voetbalveldje zou rond deze tijd gerealiseerd moeten zijn, maar PepsiCo heeft zich teruggetrokken als sponsor van het project van de Cruyff Foundation.

(bron: NH Nieuws)

PepsiCo zou het Cruyff Court in Velsen-Noord voorzien van een kunstgras ondergrond van gerecyclede chipszakjes van het merk Lay’s, één van de merken onder de paraplu van de fabrikant. Het speelveld moet komen op de plek van de verouderde voetbalkooi aan het Stratingsplantsoen in Velsen-Noord.

Hoewel de samenwerking tussen de stichting en de fabrikant van frisdrank en snoep eerder op weerzin stuitte, kwam de beslissing toch nog onverwacht voor zowel de gemeente Velsen als de Cruyff Foundation.

College ontstemd
Het college van B&W laat weten ‘ontstemd te zijn over deze onverwachte en late beslissing van PepsiCo.’ Ook Ilja Holstijn van de Cruyff Foundation is niet blij met de gang van zaken: “Voor zover wij wisten stonden alle lichten op groen, totdat dit bericht zo’n twee maanden geleden kwam. Daar vind ik wel iets van.”

Holstijn van de Cruijff Foundation heeft het vermoeden dat PepsiCo geschrokken is van de negatieve media-aandacht rond het Cruyff Court en dat het bedrijf bang is dat de associatie met kindermarketing gewekt wordt, terwijl de insteek duurzaamheid is.”

Toch hoopt Ilja Holstijn in de eerste helft van 2022 op dezelfde plek in Velsen-Noord toch een Cruyff Court aan te kunnen leggen, dan met hulp van een andere financier.

Reacties